Talibaan zweren bij Toyota

Talibaan-strijders in terreinwagens met afweergeschut in de laadbak. Of Talibaan die uit terreinwagens stappen om vrouwen te straffen die hun enkels niet helemaal hebben bedekt. De foto's en televisiebeelden gingen de afgelopen maanden de wereld over. En steeds kwam de naam van dezelfde autofabrikant duidelijk in beeld: Toyota. In een verklaring heeft de Toyota Motor Company laten weten dat de liefde niet wederzijds is. Toyota heeft geen distributienetwerk in Afghanistan en exporteerde de afgelopen vijf jaar slechts één auto naar het land.

Maar waar komen die Toyota Hilux van de Talibaan-soldaten dan vandaan? En de vloot chique Toyota LandCruisers waarmee de top van terroristennetwerk Al-Qaeda zich in Afghanistan verplaatst? Op een video die de Arabische nieuwszender Al-Jazira vorige maand uitzond, was achter leider Osama bin Laden duidelijk een hele vloot LandCruisers te zien, uitgerust met zwaailichten op het dak. De afgelopen drie jaar was Afghanistan onderworpen aan strenge economische sancties van de Verenigde Naties. ,,De Toyota's zijn mogelijk via onofficiële kanalen via buurlanden naar Afghanistan gebracht'', aldus de zegsman van Toyota.

The New York Times deed onderzoek naar deze smokkelpraktijken. Corrupte importeurs in Pakistan bestellen honderden Toyota's tegelijk, meestal bij distributeurs in Dubai of Koeweit. Tijdens het transport raken de terreinwagens `zoek', meestal in grensprovincies met Afghanistan. Daar worden ze zonder belasting en invoerrechten voor een fractie van de officiële prijs verkocht. Veel andere auto's van de Talibaan staan op naam van madrassa's, de religieuze scholen in Afghanistan waar veel leden van Al-Qaeda van afkomstig zijn.

Toyota is in de Derde Wereld met afstand het meest geliefde merk. De terreinwagens zijn sterk, betrouwbaar, comfortabel, voorzien van grote brandstoftanks en zeer geschikt voor slecht terrein. De Talibaan mogen dan weinig ophebben met moderne technologie en televisies en computers vernietigen, van auto's hebben ze verstand, zei Wade Hoyt, woordvoerder van de Amerikaanse importeur van Toyota. ,,We zijn er niet heel trots op'', zei hij deze week tegen de New York Times, ,,maar het toont aan dat de Talibaan naar dezelfde kwaliteiten op zoek zijn als iedere andere koper van een truck: duurzaamheid en betrouwbaarheid.''