Smaak van bonbon ook beschermd

Wie dacht dat het maken van bonbons een eenvoudig kunstje is heeft het mis. Volgens banketbakker Manfred Spaargaren uit Amstelveen is een goede bonbon opgebouwd uit een specifieke vormgeving en een weloverwogen keuze van ingrediënten. Bijna een kunstwerk, waarop de maker duidelijk zijn stempel drukt. Zo'n creatie valt volgens Spaargaren dan ook onder de bescherming van de Auteurswet. Daar moeten andere bakkers met hun tengels van afblijven.

Dat geldt zeker voor zijn ex-werknemer Jan Blancke. Blancke, die lange tijd hoofd productie was bij Spaargaren, begon enkele jaren geleden voor zichzelf. Onder de naam Da Vinci Bonbons & Chocolade bouwde hij een succesvol bonbonbedrijf op. In augustus van dit jaar werd Blancke op het matje geroepen door Spaargaren. Spaargaren meende dat enkele bonbons van Da Vinci grote gelijkenis vertoonden met zijn eigen bonbons. Voor de kort-gedingrechter in Amsterdam eiste Spaargaren dat Blancke hiermee zou stoppen.

Op 9 augustus stelde de rechter Spaargaren in het gelijk. Volgens de rechter was het aannemelijk ,,dat de bonbons zijn aan te merken als een creatie van de maker, waarbij telkens een specifieke combinatie van ingrediënten wordt gecombineerd met een specifieke vormgeving.'' Een dergelijk werk valt onder de bescherming van de Auteurswet.

De uitspraak is opvallend. Bijzonder is dat de rechter ook het receptuur en daarmee de smaak van de bonbon onder het auteursrecht laat vallen. In het algemeen wordt ervan uitgegaan dat het auteursrecht slechts van toepassing is op zaken die visueel of auditief waarneembaar zijn, zoals muziek, teksten of schilderijen.

In een commentaar bij het vonnis in het tijdschrift AMI laat auteursrechtspecialist Bernt Hugenholtz zich kritisch uit over de uitspraak. Volgens Hugenholtz is een recept niets anders dan een culinaire werkwijze die niet onder het auteursrecht beschermd behoort te zijn. Als we zintuiglijke gewaarwordingen als geur en smaak onder de auteurswet laten vallen, lijkt het einde zoek. Want dan kunnen volgens Hugenholtz ook `de massage met eigen persoonlijk karakter', de `überdurchschnittliche liefdesdaad' en de `adembenemende koude douche' auteursrechtelijk beschermde werken zijn. Het is interessant te zien wat het Amsterdamse Gerechtshof, dat de zaak binnenkort in hoger beroep zal behandelen, ervan vindt.

    • Bas Kist