Sint wil spelletjes zonder stekker

Computerspellen verkopen slecht, maar de traditionele bordspelen zijn mateloos populair. ,,Sint wil de gezelligheid terug in de huiskamers.''

Wendell Teque (10) drentelt al zeker een kwartier langs de winkelschappen met dozen van Action Man. De gespierde pop kan zoveel stoere dingen! ,,Díe wil ik met Sinterklaas: Action Man, Atlantic Mission! Omdat hij kan zwemmen.'' Dan twijfelt Wendell en wijst hij naar de Action Man die met beren vecht: ,,Of toch Mission Grizzle. Met een geweer!''

Voor de kassa van speelgoedwinkel Intertoys aan de Coolsingel in Rotterdam wacht een lange rij ouders, hun armen vol cadeaus. De detailhandel merkt niets van recessieangst. Het speelgoed vliegt de winkel uit. De speelgoedketens melden omzetstijgingen van 10 tot 15 procent. Algemeen directeur Ruud Cornelissens van Intertoys: ,,We moeten al veel bijbestellen. Bezuinigen op kinderen is kennelijk het laatste wat ouders doen.''

Alleen de animo voor elektronisch speelgoed blijft daarbij achter. Sinterklaas gaat terug in de tijd en koopt in grote hoeveelheden bordspelen. Intertoys zit op een omzetplus van 55 procent, De Bijenkorf op het dubbele van vorig jaar. Monopoly, Rummikub, Trivial Pursuit, Stratego en het ganzenbord zijn weer mateloos populair, maar De Kolonisten van Catan slaat alles.

Misschien heeft de populariteit van bordspelletjes en de neergang van de computerspelen te maken met 11 september, zegt speelgoedinkoper Evert Habich van de Bijenkorf: ,,Je zoekt elkaar weer op. In je eentje boven op je kamer naar een beeldschermpje staren, gaat vervelen. Dingen samen doen: dat is de trend.'' Ook Cornelissens denkt dat het gezin deze winter aan tafel aanschuift en veel spelletjes doet: ,,Sint wil de gezelligheid weer terug in de huiskamers.''

De terugkeer van de gezelschapspelen komt ook door het ontbreken van een hype. Daarin kan de toverkracht van Harry Potter nauwelijks verandering brengen. De verkoop van Potter-spullen begint iets aan te trekken, waarschijnlijk door de film die afgelopen week in première ging, maar het is nog bij lange na niet wat Pokémon was.

Bij gebrek aan hypes grijpt Sinterklaas ook terug naar de vertrouwde cadeaus van Barbie, Playmobil en Lego. De traditionele blokkendozen en poppenhuizen passeren de kassa's in nog nooit vertoonde aantallen. ,,Het lijkt wel: hoe sentimenteler, hoe beter'', zegt Habich. Hij verkoopt dit jaar 60 procent meer poppenhuizen. De grootste vraag is naar poppenhuizen met streepjesbehang en parketvloer.

Zelfs Furby, twee jaar geleden een kassucces, maakt een come-back. Het strenge praatbeestje op batterijen is de absolute kraker bij Intertoys. Cornelissens: ,,We hebben er hon-derd-dui-zen-den van verkocht.'' Kostte Furby twee jaar terug nog honderd gulden, bij Intertoys stond hij de afgelopen weken voor 25 gulden. Stond, want het beestje is nu totaal uitverkocht.

Habich en zijn collega's liepen de afgelopen maanden de belangrijke speelgoedbeurzen af: Neurenberg, New York, Hong Kong en Kanton (China). Verder kijken ze hoe de verkoop loopt in het testland waar speelgoedfabrikanten hun artikelen introduceren, voordat ze de wereldwijde productie starten. Aan de hand daarvan en de verwachte televisiespotjes en eventuele film, bestellen de winkelketens hun speelgoed.

Toch blijft het moeilijk om in te schatten welk speelgoed aanslaat. Habich: ,,Je koopt altijd te veel of te weinig in. Ik kan weliswaar tussentijds bijkopen, maar als het potentie heeft een rage te worden, moet je je nek uitsteken. Anders mis je veel omzet.'' Hij kijkt ook naar het verloop van vergelijkbare rages in het verleden. Hoewel dat ook wel eens mis gaat: ..Vorig jaar oktober stokte bijvoorbeeld opeens de Pokémon-rage. Ongelofelijk! Het was alsof iedereen elkaar belde en afspraken dat ze het vanaf nu niet meer zouden kopen.''

Karla en Jarco Diephout hebben net een bijtring gekocht voor hun baby van vier maanden gekocht en een doos Funny Blocks. Ze zoeken nu naar cadeautjes voor hun neefjes en nichtjes. Speelgoed moet functioneel zijn. Karla: ,,Geen knuffelbeesten. Die worden toch in een hoek neergezet''. Tot hun grote opluchting ontbreekt Harry Potter op de verlanglijstjes en van computerspelletjes moeten ze sowieso niets hebben. Jarco: ,,Het worden dus bordspelen. Gezellig!''

    • Frits Baltesen