Selectie Televisie & Radio

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over de Bijzondere Bijstands Eenheid van het korps mariniers. Bij serieuze terroristische dreiging komt deze eenheid van zwaar bewapende militairen in zwart uniform in actie. Wat kunnen ze eigenlijk? Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Onder meer aandacht voor de uitkomst van het Franse parlementaire onderzoek naar de gebeurtenissen in Srebrenica en de eventuele gevolgen voor de Nederlandse betrokkenen. Ned.1, 20.30-21.02u.

Peter R. de Vries, misdaadverslaggever. Na de door de rechter verboden uitzending op 19 november van een oud-interview met de seriemoordenaar Willem van E. met Willibrord Frequin zendt vanavond misdaadverslaggever Peter R. de Vries een telefonisch opgenomen gesprek uit 1999 uit. Ook details uit de rapportage uit 1990 van de Van Mesdag-kliniek om de terbeschikkingstelling van Van E. niet te verlengen omdat ,,betrokkene een redelijke controle over zijn agressieve impulsen'' zou hebben. SBS6, 20.30-21.55u.

Heilig vuur. Aandacht voor het initiatief van het Kamerlid van GroenLinks Farah Karimi om acht Nederlandse burger-waarnemers in Israël dagelijks over het leven van de Palestijnen in bezette gebieden te laten rapporteren. Ook een portret van een Palestijnse vrouw die probeert naar Israël te gaan om haar man te bezoeken die in een gevangeniscel zit. Ned.1, 22.33-23.03u.

Nova. Aandacht voor het Franse onderzoeksrapport over de gebeurtenissen die in 1995 leidden tot de val van de moslimenclave Srebrenica. Ned.3, 22.30-22.57u.

DOCUMENTAIRES

Van gewest tot gewest. Reportage over de berging in de Westerschelde van het wrak Alan a Dale, een van de vele Amerikaanse koopvaardijschepen die aan het einde van de oorlog door de Duitsers tot zinken werden gebracht. In een aantal wrakken zit nog olie en dat betekent dat berging niet zonder milieugevaar is. Verder een reportage over de theatervoorstelling Truus en Connie waarin het persoonlijke leed van varkensboeren wordt belicht. Ned.3, 19.00-19.30u.

Noorderlicht. Over hoe bevorderlijk speelgoed is voor kinderen. Speelgoed is tegenwoordig een confrontatie met moderne techniek die wordt toegepast in autootjes, poppen, speeldozen en in de laptop (!) voor driejarigen. O.a. een gesprek met de Nieuw-Zeelander Brian Sutton-Smith die als de autoriteit wordt gezien op het gebied van kind, spel en speelgoed. Afl.: Homo ludens. Ned.3, 20.00-20.30u.

Histories. Derde deel van een serie over jongeren in het Derde Rijk belicht de toekomstige elite op de Nationalpolitische Erziehungsanstalten, kortweg de Napolas. Afl.: Tucht. Canvas, 20.55-21.45u.

Walking with beasts. Serie over de geschiedenis van de dierenwereld met vanavond de `indricotheres' die met zijn 7 meter lengte en 15 ton aan gewicht het grootste zoogdier was dat 25 miljoen jaar geleden op aarde leefde. Afl.: Land of giants. BBC1, 21.30-22.00u.

Soho Crackdown. Over hoe drugsdealers, zakkenrollers, prostituees, dronkaards en straatrovers het hart van Londens amusementsindustrie Soho hebben veranderd in een paradijs voor criminelen. BBC1, 22.00-23.00u.

Brain story. Tweede deel van een 6-delige serie over de werking van onze hersenen. We denken dat we alles zien zoals het is. Onze hersenen blijken onze blik op de wereld voortdurend te vertekenen. Patiënten die geen beweging kunnen zien of gezichten kunnen herkennen, maken duidelijk welke trucs de hersenen gebruiken om illusies van de werkelijkheid te geven. Afl.: Dromen met open ogen. Ned.1, 23.03-23.55u.

Steps for the future: Mother to child. Alfevering in een serie over de aids-crisis in Zuid-Afrika. Jaarlijks brengen meer dan 12.000 vrouwen een kind ter wereld in het ziekenhuis van Soweto en bijna de helft van deze baby's is seropositief. Slechts enkele vrouwen krijgen de medicijnen die het leven van hun kind kunnen redden. BBC2, 0.20-1.00u.

PRAATPROGRAMMA

Vurige tongen. Aan de hand van tv-fragmenten praten presentator/regisseur Ursul de Geer, couturier Mart Visser en zakenvrouw Georgette Eendragt over ambitie en verlies. Ned.1, 21.48-22.33u.

Barend & Van Dorp. Gasten zijn econoom en oud-ondernemer Arie van der Zwan en jazzpianiste Pia Beck. RTL4, 22.30-23.30u.

KUNST

Funny women. Terugblik op de lange gevarieerde carrière van Patricia Routledge onder meer bekend van de BBC-comedy-serie Keeping Up Appearances. BBC2, 21.00-21.30u.

Stardust. Gesprek met actrice Tilda Swinton over The deep end. Ook regisseur Frederick Wiseman over zijn nieuwe film Domestic Violence (te zien op het IDFA 2001) en Nederlandse cameramannen over de opmars van de kleine digitale videocamera. Ned.3, 23.55-0.20u.

AMUSEMENT

Lang leve het Schlagerfestival. Deze aflevering gaat over het Schlagerfestival in Kerkrade waar de top van de Duitse showbusiness optreedt voor een Nederlands publiek. Na de dood van organisator Harry Thomas zat het festival een tijd in het slop, maar Gerrit en Toos van der Valk spoorden Dennie Christian aan ermee door te gaan. Ned.3, 21.10-22.00u.

What not to wear. Eerste aflevering van een serie waarin vrouwen verteld wordt wat ze wel en niet kunnen dragen. Vanavond wordt de garderobe van zakenvrouw Vanessa Langham doorgenomen. BBC2, 21.30-22.00u.

FILM

. As Good As It Gets (James L. Brooks, 1997, VS). Jack Nicholson ontving een Oscar voor zijn schmierende hoofdrol van racistische en seksistische beroepshypochonder die zijns ondanks een soort vriendschap ontwikkelt met alleenstaande moeder Helen Hunt (eveneens een Oscar) en de homoseksuele kunstschilder Greg Kinnear in bizar Kammerspiel van de regisseur van o.a. Terms of Endearment en Broadcast News. Net5, 20.30-23.00u., met reclame.

Death Race 2000 (Paul Bartel, 1975, VS). `Foute' sf-film over bloedige autorace. Zie Film-vooraf. Net5, 23.00-0.25u., met reclame.

. Dreamchild (Gavin Miller, 1985, Engeland). Door Dennis Potter geschreven, magische speelfilm vermengt fantasie en realiteit in reconstructie van levensloop van dame die in haar jeugd model stond voor Lewis Carrolls Alice in Wonderland. Met schitterende hoofrol van Coral Browne en poppen van Jim Henson. Ned.1, 23.55-1.25u.

Walking and Talking (Nicole Holofcener, 1996, VS/Engeland). Bejubeld speelfilmdebuut van de wel als een `vrouwelijke Woody Allen' omschreven scenariste-regisseuse Holofcener zou buitengewoon geestig met New-Yorkse neurosen, verlangens en relaties omspringen. Komedie volgt lotgevallen van twee hartsvriendinnen: de een (Anne Heche) schrikt van haar besluit om te trouwen, de ander (Catherine Keener) voelt zich in de steek gelaten maar komt nader tot zichzelf. ZDF, 0.15-1.35u., nagesynchroniseerd.

Tomorrow Is Forever (Irving Pichel, 1946, VS). Melodrama. Doodgewaande oorlogsveteraan Orson Welles keert alsnog huiswaarts, zij het met een ander gezicht, en treft zijn vrouw Claudette Colbert hertrouwd aan. ARD, 0.45-2.25u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

. Same Time, Next Year (Robert Mulligan, 1978, VS). Vakkundige, smakelijke, typische feelgoodmovie naar Broadwaykomedie van Bernard Slade over het jaarlijkse overspelige weekend dat overigens keurige Alan Alda en Ellen Burstyn met elkaar doorbrengen over een periode van 25 jaar. BBC1, 1.40-3.35u.

Hab' ich nur Deine Liebe (Eduard von Borsody, 1953, Oostenrijk). Episodische biografie van Weense operettecomponist Franz von Suppé (1819-1895). Met Johannes Heesters. Morgen, ARD, 10.35-12.00u.

Guilty by Suspicion (Irwin Winkler, 1991, VS). Regiedebuut van producent Winkler is in politiek opzicht lafhartig drama over McCarthy's communistenjacht in het Hollywood van rond 1950. Robert De Niro speelt wel mooi een filmregisseur die er het onschuldige slachtoffer van wordt. Morgen, SBS6, 13.05-14.50u.,met reclame.

RADIO

Kunststof. Peter Tetteroo vertelt over zijn documentaire over Noord-Korea die in New York een Emmy Award kreeg. Aan de orde komt het moeizame productieproces van de film. Radio 1, 19.04-20.00u.

Storing. Onder meer de vierde aflevering in een serie radioprofielen met vanavond een portret van de jongerenzender Q The Beat. Radio 1, 20.04-21.00u.

De avonden. Na het uitzicht van galeriehoudster Wil van Hoof in Den Bosch een verslag van de expositie De oermens in het Museum Naturalis te Leiden, waar de reconstructies en tekeningen van de tweeling Alfons en Adrie Kennis (32) te zien zijn. Na elven opnamen van de Amerikaanse groep Tarentel met muzikale verkenningen tussen folk en computermuziek. Tot slot een geluid uit het historisch archief. 747AM, 22.02-24.00u.

MadiwodoVPRO. Discussie over de hedonistische kenmerken van de huidige tijd en politiek met fractievoorzitter van de SP in de Tweede Kamer Jan Marijnissen en hoofdredacteur van het zakenblad Quote Jord Kelder, die onlangs kwam met de lijst 500 rijkste Nederlanders. Morgen, 747AM, 11.02-12.00u.

Ophef & Vertier. Onder meer een gesprek met choreograaf Hans van Manen over zijn nieuwe werk Simple things dat onlangs zijn wereldpremière beleefde. Verder Thé Lau over zijn bundel korte verhalen, Wim Wentzel over zijn pogingen jongeren in contact met toneel te laten komen en Vlaming Guy Joosten over de bekendste komische opera van Gaetano Donizetti (1797-1848) L'elisir d'amore. Morgen, 747AM, 14.02-16.00u.