Selectie muziek

Pollini

De pianist Maurizio Pollini geeft op 2 december 20u15 een recital in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw. Op het programma: 7 fantasieën op. 116 van Brahms, de Variaties op. 27 van Webern, de Klavierstücke V en IX van Stockhausen en de sonates op. 78 en op. 57 Apassionata van Beethoven.

Jeff Hamburg

Het Residentie Orkest speelt 30 november 20u15 in de Dr Anton Philipszaal in Den Haag de wereldpremière van Zachor (Herinneren), een symfonisch werk van Jeff Hamburg, geïnspireerd door joodse liturgische melodieën. Verder dirigeert Jac van Steen het orkest in de wereldpremière van Time and again van Kim Bowman en in de Nederlandse première van Ad ora incerta van Simon Bainbridge.

Henze

De avondvullende liederencyclus Voices (1973) van Hans Werner Henze op antifascistische teksten van oa Brecht en Ho Tsji Min wordt 4 dec 20u15 in het Amsterdamse Concertgebouw uitgevoerd door het Schönberg Ensemble, mezzosopraan Mary King en tenor Christopher Gillet olv Oliver Knussen. Vanaf 18u is er een `voorproefconcert'.

Joods Festival

Het 9de Internationaal Joods Muziek Festival vindt van 29 november tot en met 1 december plaats in Cristofori, Prinsengracht 581 Amsterdam. Workshops, klezmer in soorten en optredens van onder andere Ilona Stokvis, Smadar Monsinos, Tido Visser, Paolo Giacometti, Ken Gould en Jeroen Sarphati. Inl 020-6268485; res 020-5356800.

Lawrence Renes

De dirigent Lawrence Renes, de toekomstige chef van het muziekleven in Bremen, dirigeert bij zijn Gelders Orkest muziek van Webern (Sechs Orchesterstücke), Mozart (Pianoconcert nr 20 KV 466) met Lisa Smirnova en Brahms (Symfonie nr. 2). 29 nov 20u Orpheus Apeldoorn; 30 nov 20u15 Musis Sacrum Arnhem; 1 dec 19u30 Doelen Rotterdam (zonder Webern); 2 dec 14u15 Vereeniging Nijmegen.

Toonkunst

Het Toonkunstkoor Leiden viert het 50-jarig jubileum op 30 nov 20u15 in de Leidse Pieterskerk met de uitvoering van vocale muziek van Britten (A Hymn to the Virgin, Saint Nicolas), Barber (Agnus Dei) en Bernstein (Chichester Psalms). Hans van der Toorn dirigeert het Randstedelijk Begeleidingsorkest, solisten zijn de countertenor Sytse Buwalda en de tenor Marten Smeding.

Rammstein

Duitse pyromanenmetalgroep zet de sterielste concertbunker van Nederland in vuur en vlam. 3, 4 en 5 dec Music Hall, Amsterdam.

Masters Of Reality

Peetvaders van de stonerrock slaan de brug tussen nu-metal en de classic rock van Cream en Mountain. 4 dec, Tilburg.

Cannibal Ox

De toekomst van de hiphop: hun album The Cold Vein wordt getipt als het What's Going On van de rapmuziek. 5 dec Melkweg, Amsterdam.