Selectie Galerie

Jurriaan van Hall

Kunstenaar Jurriaan van Hall, bekend om zijn figuratieve schilderijen van mensen en landschappen, lijkt een nieuwe weg te zijn ingeslagen. Voor zijn nieuwste werk Shelter, in galerie Aschenbach & Hofland, maakte hij gebruik van grootschalige foto's die de galeriewanden volledig bedekken. De foto's tonen het interieur van het huis waar Van Hall met zijn gezin woont. Door zijn vertrouwde omgeving als levensgroot decor in een andere context te plaatsen, wil de kunstenaar vragen oproepen over thema's als veiligheid, tolerantie en gastvrijheid. 30 nov t/m 22 dec, Bilderdijkstraat 165c, Amsterdam. Wo t/m za 12-17u.

Willem Sanders

Sinds 1998 maakt Willem Sanders realistisch geschilderde, grote portretten van culturele, zakelijke of politieke machthebbers. Dit voorjaar verbleef de kunstenaar enkele maanden als artist-in-residence in het Chinese European Art Center in China, dat verbonden is aan de universiteit van Xiamen. Sanders portretteerde de werknemers van de universiteit en schilderde zowel de directeur als de poortwachters. Zijn werken werden in China als shockerend opgevat, omdat de kunstenaar personen uit diverse sociale klassen op een gelijkwaardige manier had afgebeeld. T/m 22 dec in galerie Metis_NL, Lijnbaansgracht 316, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

The Sweatshop

De expositieruimte van W139 is voor enkele weken getransformeerd tot luxueuze kledingwinkel. Met pashokjes, etalagepoppen en winkelpersoneel lijkt The Sweatshop op een reguliere kledingzaak. Maar de mode die hier voor een schappelijke prijs te koop wordt aangeboden, is uniek. Twintig beeldend kunstenaars, onder wie Merijn Bolink, Paul de Reus en Elizabeth de Vaal, ontwierpen speciaal voor deze gelegenheid een draagbaar product. Tot de collectie behoort o.a. een paar zelfmoordschoenen, een transparant herenkostuum en hoeden die in een slaapzak te veranderen zijn. T/m 16 dec, Warmoesstraat 139, Amsterdam. Wo t/m zo 13-18u.

L.A. Raeven

De nieuwe film Killer Queen van het Nederlandse kunstenaarsduo L.A. Raeven levert commentaar op de misleidende marketingtechnieken die fabrikanten van merkartikelen hanteren. Killer Queen is een registratie van een performance die in het Utrechtse kunstcentrum Casco plaatsvond. Acht jeugdige modellen speelden voor de camera een drankspelletje waarvoor bij ieder fout antwoord een glas champagne gedronken moest worden. Het laat zien hoe de jonge meisjes langzaam dronken worden. Volgens de kunstenaars maakt de film, hoe ontluisterend die ook is, slechts zichtbaar wat in de op minderjarigen gerichte reclamecampagnes van drankmagnaten verborgen blijft. 1 t/m 23 dec, Oudegracht 366, Utrecht. Wo t/m zo 13-18u.