Selectie Films

Italian For Beginners (Italiensk for begyndere)Volgens het Dogma-principe, uit de losse pols gedraaide romantische komedie van Deense regisseuse Lone Scherfig: zes sombere dertigers fleuren hun leven op met een cursus Italiaans en ontdekken tot hun eigen verbazing alsnog de liefde. In meer dan 12 theaters.

Pauline & Paulette

Speelse, knap gedoseerde Vlaamse debuutfilm van Lieven Debrauwer beschrijft de adoratie van een onnozele oude dame (Dora van der Groen) voor haar mondaine zuster, een lokale operettediva (Ann Petersen). Begeleid door Tsjaikovski's Bloemenwals laat Debrauwer zien hoe roze schijn en werkelijkheid door elkaar lopen. In meer dan 13 theaters.

RKO 281

Oorspronkelijk voor televisie bedoelde fictieve reconstructie van de totstandkoming van Citizen Kane (1941), de controversiële visie op leven en werken van krantenmagnaat William Randolph Hearst. Mede door uitnemende acteurs als Liev Schreiber (Orson Welles), James Cromwell (Hearst), John Cromwell (scenarioschrijver Herman Mankiewicz) en Melanie Griffith (Hearsts vriendinnetje Marion Davies) geslaagde filmgeschiedschrijving. Amsterdam: Rialto. Breda: Chassé. Delft: Filmhuis Lumen. Deventer: Filmhuis De Keizer. Nijmegen: Lux. Rotterdam: Lantaren/Venster. Utrecht: 't Hoogt.

Startup.Com

Uit vierhonderd uur materiaal monteerden beide maaksters Chris Hegedus en Jehane Noujaim een `direct cinema'-documentaire van 107 minuten over opkomst en ondergang van een internet-bedrijf in New York. De oude vriendschap van de twee oprichters wordt ernstig op de proef gesteld. Nijmegen: Lux. Vanaf 6 dec Amsterdam: Pathé Arena.

En verder

A.I. Artificial Intelligence Amsterdam: Pathé Arena en de Munt. Helmond: Pathe Helmond; Apocalypse now redux Amsterdam: Bellevue Cinerama/Calypso, Pathé Arena. Den Haag: Metropole; Blackboards Bergen op Zoom: Cinemactueel. Enschede: Concordia Cinema. Roosendaal: City; The Circle Amsterdam: Filmmuseum; Crouching Tiger, Hidden Dragon Hilversum: Filmtheater Hilversum; The Discovery of Heaven in meer dan 65 theaters; Moulin Rouge in meer dan 14 theaters; Nynke in meer dan 35 theaters; La Pianiste in meer dan 9 theaters; Songs from the Second Floor Amsterdam: Filmmuseum. Eindhoven: Plaza Futura. Leeuwarden: Filmhuis Leeuwarden; La Stanza Del Figlio Eindhoven: Plaza Futura. Hilversum: Filmtheater Hilversum. Nijmegen: Lux. Sittard: Filmhuis Het Domein. Utrecht: Springhaver; Together Den Bosch: Jeroen. Amsterdam: Cinecenter. Emmen: Euro; Yi Yi Amersfoort: De Lieve Vrouw. Arnhem: Filmhuis Arnhem. Delft: Filmhuis Lumen.