Scansoft koopt kern failliet L&H

De aan de Nasdaq genoteerde Amerikaanse groep Scansoft heeft via een veiling de kern van het failliete Belgische spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie (L&H) gekocht voor 39,5 miljoen dollar, waarvan het grootste deel in aandelen. Hiermee zouden zeker 150 van de 450 banen van L&H kunnen worden gered.

Hoeveel banen in België behouden blijven is onduidelijk. ,,De veiling kent een betere afloop dan we enkele weken geleden verwacht hadden'', zei crisismanager Philippe Bodson. Volgens hem is de schade van het faillissement ,,beperkt'' gebleven. Tot de kernactiviteiten van L&H behoren software- en computertechnologie voor spraakherkenning en omzetting van tekst in spraak. L&H raakte in problemen, toen boekhoudkundige malversaties aan het licht kwamen. Scansoft-topman Paul Ricci prees gisteren L&H's technologie en researchkwaliteit.