Rijstwijn dankzij WTO nu op de bon in Taiwan

Deze maand werd na China ook Taiwan toegelaten tot Wereldhandelsorganisatie WTO. Sindsdien is er op het hele eiland vrijwel geen rijstwijn meer te krijgen.

Op de avondmarkt van Taipei is het ook om twaalf uur 's nachts nog druk. Bij een van de vele eetstalletjes schept een vrouw aan de lopende band haar zelfgemaakte soep met kippenpoten in plastic kommetjes. `Kip in sesamolie', staat in grote rode karakters boven haar stalletje. Haar man brengt de soep naar de klanten, die op krukjes aan lange tafels de soep naar binnen slurpen. Die is op smaak gemaakt met mijiu, rijstwijn met een alcoholpercentage van rond de 20 die in elk Chinees huishouden naast de fles sojasaus in de keuken staat. Vrijwel niemand drinkt de wijn, alleen arme alcoholisten zetten er weleens een fles van aan de mond.

De taferelen van schaarste, eigen stook en onderhandse verkoop doen eerder denken aan een communistische planeconomie dan aan vrije wereldhandel. Toch is de schaarste een gevolg van Taiwans lidmaatschap van de Wereldhandelsorganisatie WTO. De WTO heeft namelijk van Taiwan geëist dat het land zijn markt zou openstellen voor buitenlandse alcoholische dranken.

Om op gelijke voet te kunnen concurreren met de Taiwanese dranken, eisten de onderhandelaars dat alle Taiwanese drank, ook de rijstwijn, als alcoholische drank belast zal worden. Momenteel heeft de staat een monopolie op de productie ervan, en de wijn wordt net zo belast als sojasaus en andere kruidenierswaren. De accijnzen op alcohol zijn hoog, en met het lidmaatschap van de WTO schiet de prijs omhoog van ongeveer 1,75 gulden per fles van 0,6 liter naar zeven gulden of meer.

De prijsverhoging gaat nog niet onmiddellijk in, want Taiwan wordt pas volgend jaar officieel lid. In de tussentijd is iedereen aan het hamsteren geslagen. De hamsterwoede was zo groot dat de regering besloot om de rijstwijn op de bon te doen. Elk gezin mocht zich melden met een registratiebewijs waarop staat hoeveel leden het gezin telt, en kreeg dan een aantal flessen toegewezen. Vrouwen die net zijn bevallen kregen een flesje meer; zij moeten volgens traditioneel gebruik kip in sesamolie eten om aan te sterken, en in dat gerecht gaat een flinke scheut rijstwijn.

,,Ik weet niet hoe het verder moet met mijn zaak'', zeg de vrouw op de avondmarkt die gespecialiseerd is in kip in sesamolie. ,,Waar moet ik al die rijstwijn vandaan halen? En hoe moet ik mijn soep betaalbaar houden?'' Een restauranthouder in de stad vertelt dat er best rijstwijn te krijgen is, maar dat je de winkeliers moet kennen om aan je flesjes te komen. ,,De winkeliers gaan hier heel goed aan verdienen, want ze hebben nog voorraden staan. Ze willen wel verkopen, maar niet voor de lage prijs. Ze vragen er gewoon meer voor.''

Exporteur Taiwan kan veel profijt trekken van het lidmaatschap van de WTO, maar leidt vermoedelijk ook tot de werkloosheid van 20.000 boeren, die uit de markt gedrukt worden door goedkope import van landbouwproducten uit China en de Verenigde Staten.

    • Garrie van Pinxteren