Puinruimen gaat door

De aanslagen van 11 september op de torens van het World Trade Center en het Pentagon hebben in de westerse wereld een diepe indruk gemaakt. De schok ijlt overal na.

Hoeveel doden zijn er rond het WTC in New York gevallen?

Kort na de ramp vreesden de Amerikaanse autoriteiten dat er 6.500 dodelijke slachtoffers zouden zijn. Dit aantal bleek al snel overtrokken. Inmiddels zijn er circa 422 lichamen of lichaamsdelen geborgen, 370 hiervan zijn geïdentificeerd. Volgens het gemeentebestuur van New York zijn er 3.682 doden en vermisten. Volgens tellingen van New York Times en USA Today zijn er echter `slechts' 2.600 tot 2.950 vermisten. Deze kunnen inmiddels via een verkorte procedure dood worden verklaard.

Wat zijn de plannen in New York om op de rampplek te bouwen?

Het consortium dat het WTC in New York huurde, heeft plannen voor wederopbouw van kantoorruimte. De Twin Towers zullen echter niet herrijzen. Volgens het consortium moeten er vier torens komen met elk vijftig verdiepingen, en een monument voor de slachtoffers van de aanslag. Concrete plannen voor de wederopbouw zijn nog niet gemaakt.

Wanneer zal `ground zero' volledig opgeruimd zijn?

Wanneer de naar schatting 1,5 miljoen kubieke meter puin zal zijn geruimd, is op dit moment onduidelijk. Tot op heden is dagelijks 2.300 kubieke meter geruimd. Vrachtwagens brengen het puin over naar Staten Island, waar het op een veld wordt uitgespreid en door de FBI-onderzoekers wordt doorzocht op bewijsmateriaal. Het puinruimen zal ongeveer 50 miljard gulden kosten.

Hebben de bedrijven die in het WTC of in de omgeving zaten, weer kantoorruimte?

Het financiële district in Manhattan is door de terroristische aanslagen 2,55 miljoen vierkante meter kantoorruimte kwijtgeraakt, 650 bedrijven werden dakloos. Veel kleine bedrijven hebben inmiddels nieuw onderdak gevonden. Maar voor de 150 grote bedrijven is er nog geen oplossing. Zij zijn nog op zoek naar een permanente vestigingsplaats.

Hoeveel doden zijn er in het Pentagon gevallen?

Alle 64 inzittenden van het gekaapte vliegtuig dat op het Pentagon stortte, zijn omgekomen. Daarnaast kwamen 125 mensen om het leven die ten tijde van de ramp in het Pentagon aanwezig waren.

Wanneer zal het Pentagon weer opgebouwd zijn?

De schade aan het Pentagon bedraagt ten minste 240 miljoen gulden. Ongeveer 270.000 vierkante meter van het Pentagon is beschadigd of verwoest door de aanslag. Volgens een woordvoerder van het Witte Huis zal het ten minste enkele jaren kosten om het gebouw te herstellen.

Hoeveel vliegtuigen zijn er in totaal gekaapt? Van welke vliegvelden kwamen ze? Van welke maatschappijen waren ze?

In totaal zijn er op 11 september vier vliegtuigen door terroristen gekaapt. Het eerste vliegtuig, dat zich in de noordelijke toren van het WTC boorde, was een Boeing 767 van American Airlines. Het was onderweg van Boston naar Los Angeles. Het vliegtuig dat zich in de tweede toren boorde, was ook een Boeing 767, ditmaal van United Airlines. Ook dit vliegtuig was opgestegen in Boston en onderweg naar Los Angeles. Het vliegtuig dat op het Pentagon stortte, was een Boeing 757 van American Airlines. Het vliegtuig moest van Washington Dulles naar Los Angeles vliegen. Het laatste gekaapte vliegtuig steeg op in Newark en had San Francisco als eindbestemming. Het was een Boeing 757 van United Airlines.

Hoeveel mensen zaten in de toestellen?

In het eerste gekaapte toestel waren 92 mensen aan boord. Het tweede toestel dat zich in het WTC boorde, had 65 mensen aan boord. In het toestel dat op het Pentagon neerstortte waren 64 mensen aanwezig. Het vierde toestel had 45 mensen aan boord.

Waar had het toestel dat bij Pittsburgh naar beneden kwam, moeten neerstorten?

Dit toestel had vermoedelijk het Witte Huis of Airforce One, het vliegtuig van Bush, als doelwit. Het vliegtuig stortte te vroeg neer, nadat een aantal passagiers een worsteling met de kapers aanging.

Was het leven van president Bush of vice-president Cheney in gevaar?

Volgens woordvoerders van het Witte Huis was ook Bush doelwit. Maar Bush was 11 september in Florida, waar de vliegtuigen niet op af koersten. Vice-president Cheney was ten tijde van de aanvallen in het Witte Huis aanwezig. Zodra het nieuws daar binnen kwam, werd hij door veiligheidsmensen naar de schuilkelders onder het Witte Huis gebracht. Beiden liepen geen direct gevaar.

Hoe probeerde Bush het Amerikaanse volk gerust te stellen?

Hoewel de terroristische aanslagen van 11 september 's ochtends plaatshadden, liet Bush pas in de nacht van 11 op 12 september van zich horen. Zijn eerste toespraak wekte teleurstelling. Hij legde sterk de nadruk op vergelding. Latere toespraken gingen voornamelijk over de strijd tussen goed en kwaad en over wraak. Met godsdienstige verwijzingen probeerde Bush zijn landgenoten een hart onder de riem te steken.

    • Lisette Douma