PSV komt met schrik vrij tegen sterk Utrecht

De krachtsverhoudingen in de eredivisie zijn zo genivelleerd dat een subtopper als FC Utrecht zich al niet meer tevreden stelt met een gelijkspel tegen landskampioen PSV (3-3). De hoge amusementswaarde kon de teleurstelling bij de thuisploeg over dit resultaat niet wegnemen.

Het door blessures geteisterde PSV wreef in zijn handen met het schamele puntje dat de ploeg desondanks weer op grotere afstand zette van Ajax en Feyenoord. Wat dat betreft maakte Gerets zondag een goede inschatting toen hij stelde dat de zege in de Arena vermoedelijk slechts een overwinning was zonder structurele verbetering.

Anderzijds mocht de offensieve kracht van FC Utrecht niet worden onderschat. Als het elftal in aanvallend opzicht het niveau van gisteravond vast weet te houden, zullen veel ploegen dit seizoen in Nieuw Galgenwaard punten verspelen. Het elftal uit de Domstad verloor voor eigen publiek nog niet, won vijf keer en speelde twee keer gelijk. Vol lof was PSV-trainer Gerets toen hij gisteravond verklaarde dat hij in deze competitie geen tegenstander had ontmoet die zijn team zo onder druk had weten te zetten. Het was tekenend dat hij in de slotfase spits Vennegoor of Hesselink inwisselde voor verdediger Addo om het gelijkspel veilig te stellen.

Gerets constateerde dat de verdedigers van PSV vooral de slag in de lucht hadden verloren. Het was inderdaad opvallend hoe bijvoorbeeld Nikiforov regelmatig kopduels verloor van Kuyt en Gluscevic. Zo op het oog toch geen boomlange spitsen. ,,Maar ze bleken in de lucht vooral sterk door hun sprongkracht'', aldus Gerets. ,,Die Kuyt leek daardoor wel 2.15 meter.''

Utrecht-trainer Frans Adelaar gaf later toe dat hij op de training speciale aandacht besteedt aan het ontwikkelen van de sprongkracht en het verbeteren van de koptechniek. ,,Maar deze spelers hebben van zichzelf al een spierstelsel waardoor ze dit goed kunnen'', aldus de oefenmeester die uiteraard niet te veel geheimen prijsgaf uit de keuken.

Opvallend is ook altijd de enorme explosiviteit en gedrevenheid die de Utrechters in de persoonlijke duels kunnen opbrengen. Dat werkt aanstekelijk op het publiek dat immer hartstochtelijk meeleeft en zo de ploeg min of meer opzweept naar een goede prestatie. ,,Kom maar eens kijken naar onze trainingen. Dan zul je zien dat daar ook op het scherp van de snede duels worden uitgevochten. Wij trainen zoals we spelen. De vechtlust in de onderlinge partijtjes vind je terug in de wedstrijd. De intensiteit van de training is altijd hoog. Vandaar dat we het middagprogramma wel eens laten schieten. We letten ook op een goede arbeid-rust-verhouding'', sprak Adelaar na afloop van het duel.

De schade was voor PSV veel groter geweest als FC Utrecht in de defensie niet zoveel steken had laten vallen. De eerste gelijkmaker (1-1) ontstond door een misverstand tussen Van Mol en doelman Wapenaar. Bij de tweede tegentreffer leed Roest onnodig balverlies en stond Vennegoor of Hesselink vrij om in te koppen. En bij de 3-3 overkwam Kezman hetzelfde toen hij een voorzet van Gakhokidze kon afronden. ,,De verdedigers waren er wel, maar ze kwamen net niet tijdig genoeg voor het doel om de treffers te voorkomen'', constateerde Adelaar.

Toch zoekt FC Utrecht niet in eerste instantie versterking in de defensie. De club is in verregaande onderhandeling met de Finse spits Paulus Roiha van HJK Helsinki. De vraagprijs van twee miljoen gulden is volgens technisch directeur Han Berger niet onoverkomelijk. Roiha zou conform de nieuwe transferregels pas na 15 december aan de slag kunnen in Nieuw Galgenwaard.

Behalve het vastleggen van Roiha hoopt Berger deze week nog twee akkefietjes op te lossen. Hij wil een geschil tussen club en spelers over de premies van de UEFA-Cupwedstrijden uit de wereld helpen en hij denkt overeenstemming te bereiken met rechtsback Vreven over verlenging van zijn contract. De Belg moest gisteravond pas in de slotfase zijn aanvallende activiteiten staken om te gaan verdedigen, toen Gerets linksbuiten Gakhokidze liet invallen. Aangezien het nog steeds niet eenvoudig communiceren is met de Georgiër, hetgeen de coaching bemoeilijkt, mocht hij slechts elf minuten zijn kunsten vertonen op de plek van de geblesseerde Bouma.

FC Utrecht

3

PSV

3

Ruststand 1-1. 4. Nikiforov (eigen doelpunt) 1-0, 34. Kezman 1-1, 50. Gluscevic 2-1, 56. Zwaanswijk 3-1, 62. Vennegoor of Hesselink 3-2, 81. Kezman 3-3. Schds: Haverkort. Tsch: 13.500. Gele kaarten: De Jong en Vreven (FC Utrecht), Faber en Ooijer (PSV).

    • Erik Oudshoorn