Pensioenbeleggers kochten aandelen na recordverliezen

De Nederlandse pensioenfondsen hebben in het derde kwartaal ondanks recordverliezen op hun aandelenbeleggingen opnieuw voor miljarden guldens aandelen bijgekocht.

Dit blijkt uit een toelichting van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op cijfers van de beleggingen van pensioenfondsen en verzekeraars die zij vanochtend meldde. ,,Het klinkt paradoxaal'', zegt CBS-onderzoeker C. Schmitz, ,,er wordt nog steeds gekocht en er worden verliezen geleden.''

In het derde kwartaal, waarin de (inter)nationale beursgraadmeters kelderden na de terreuraanslagen in New York en Washington, verloren de pensioenfondsen bijna 88 miljard gulden op hun aandelenbeleggingen. Zij kochten in dit kwartaal voor een bedrag van 19 miljard gulden aandelen bij. In het eerste en tweede kwartaal waren zij ook al grote kopers van aandelen: toen ging het om respectievelijk 32 en 12 miljard gulden. Per eind september was hun aandelenportefeuille 420 miljard gulden.

,,Pensioenfondsen hebben de afgelopen jaren hun beleggingen in aandelen als percentage van hun totale vermogen opgetrokken naar zo'n 50 procent'', zegt financieel analist P. van Doesburg van zakenbank Kempen & Co. ,,Toen de koersen van aandelen gingen dalen, probeerden zij met nieuwe aankopen die percentages voor hun vermogensverdeling te handhaven. Al het geld dat zij dit jaar in aandelen hebben gestoken is in het derde kwartaal is verdampt. Dat is een constatering, geen beschuldiging.''

De pensioenfondsen verkochten per saldo voor 17 miljard gulden effecten met een vaste rente (obligaties). Doordat de rente in het derde kwartaal daalde boekten zij vermogenswinsten op hun obligatieportefeuille, die eind september 323 miljard gulden bedroeg.

De verzekeraars, die minder groot in aandelen beleggen dan pensioenfondsen, kochten in het derde kwartaal voor 10 miljard gulden aandelen bij, terwijl zij vermogensverliezen op aandelen leden van 29 miljard gulden. Het CBS becijfert de koersverliezen van verzekeraars op aandelen op 15 procent, bij pensioenfondsen op 18 procent.

De verzekeraars kochten ook obligaties bij. Eind september hadden zij voor 167 miljard beleggingen in aandelen en voor 194 miljard gulden in obligaties.