Opta tikt KPN op vingers

Internetaanbieders die nadeel hebben ondervonden van KPN, het dominante telecombedrijf in Nederland, moeten met een schadeclaim naar de civiele rechter stappen. Dit adviseert telecomtoezichthouder Opta.

Opta is van mening dat KPN zich concurrentiebelemmerend heeft gedragen door aanbieders van snel internet (breedband) ongevraagde producten op te dringen. Hierover was bij Opta een geschil aangespannen door internetaanbieder BabyXL.

Breedband-aanbieders nemen in de wijkcentrales van KPN lijnen naar huishoudens over. KPN dwong hen steeds om ook het (laagfrequente) telefoniegedeelte van de lijn over te nemen, terwijl voor snel internet alleen het hoogfrequente deel nodig is. Opta heeft nu bepaald dat KPN splitters moet aanbrengen. Het telecombedrijf moet het ontvangen `telefoongeld' met terugwerkende kracht terugbetalen.

eu-rapport pagina 15