Opnieuw staking kinderopvang voor CAO

De medewerkers in de kinderopvang staken vanmiddag voor de tweede keer in korte tijd. Op de Dam in Amsterdam en in het Land van Ooit in Drunen zijn manifestaties.

De werknemers in de kinderopvang staken voor een betere CAO. Ze eisen een structurele loonsverhoging van 7 procent, waarin een eindejaarsuitkering is meegenomen. De werkgevers willen die uitkering slechts incidenteel geven omdat de economische situatie onzeker is.

Ongeveer vijfhonderd kinderdagverblijven doen mee aan de staking. Een deel daarvan sluit de hele dag. Alleen in de drie noordelijke provincies staakt het personeel in de kinderopvang niet.

De werkgeversorganisatie VOG heeft met een kort geding getracht de staking te verbieden. De president van de rechtbank besliste gisteren echter dat de actie door mocht gaan. Doordat pas gisteren duidelijk werd dat de staking door zou gaan, hadden veel ouders nog geen maatregelen getroffen.

De vakbonden Abvakabo, FNV en CFO CNV-bond verwachten donderdagmiddag ongeveer vierduizend actievoerders. Eerder deze maand legden al zo'n zevenduizend werknemers in de kinderopvang het werk neer nadat de CAO-onderhandelingen waren vastgelopen. Als er na de staking van donderdag nog geen overeenkomst komt tussen werknemers en werkgevers, wordt 11 december opnieuw gestaakt.

De kinderopvang is in 2001 fors uitgebreid met 28.000 kindplaatsen. De groei is nog nooit zo hoog geweest. Dat blijkt uit gegevens van alle ruim 1100 kinderdagverblijven. Staatssecretaris Vliegenthart van Volksgezondheid zal de cijfers binnenkort naar de Tweede Kamer sturen.

De groei was in 2000 nog 14.000 kindplaatsen. Tot nu toe zijn in deze kabinetsperiode 60.000 extra kindplaatsen erbij gekomen, waarmee het totaal aantal plaatsen in de kinderopvang dit jaar uitkomt op 154.000. Het kabinet had zich ten doel gesteld in vier jaar tijd 72.000 extra plaatsen erbij te krijgen, maar omdat de groei boven verwachting verloopt zal die eind 2002 mogelijk uitkomen op 80.000 plaatsen.

De verdubbeling van de groei ten opzichte van vorig jaar, is waarschijnlijk het gevolg van bonusregeling die in 2000 is ingesteld. Die moest ondernemers in de kinderopvang stimuleren de plaatsen sneller te realiseren. Ook zat er nog groei in de pijplijn door maatregelen die in 1998 in gang zijn gezet. Het kabinet heeft daartoe een half miljard gulden uitgetrokken in de vorm van subsidies en fiscale maatregelen.