Omdat het geboren is krijgt kind schadevergoeding

Het Franse Hof van Cassatie heeft een zes-jarige jongen die lijdt aan het syndroom van Down schadevergoeding toegekend voor het feit dat hij is geboren. De ouders van het kind hadden eerder een schadevergoeding van ruim 300.000 gulden gekregen wegens nalatigheid van de artsen, die signalen tijdens de zwangerschap dat het kind het syndroom van Down had niet aan de ouders hadden gemeld.

De vergoeding aan de ouders kon nog worden uitgelegd als een reactie op een medische fout. Maar nu oordeelt het Hof van Cassatie echter dat niet alleen de ouders schadevergoeding toekomt, maar ook de jongen zelf. Als de ouders hadden geweten dat hun kind zwaar gehandicapt was, hadden ze het laten aborteren.

De uitspraak is een bevestiging van twee eerdere zaken, die in Frankrijk veel stof hebben doen opwaaien. Op 17 november vorig jaar vond het Franse Hof dat de meervoudig gehandicapte Nicolas Perruche een schadevergoeding toekwam. De artsen beweerden tijdens de zwangerschap van de moeder – naar later bleek ten onrechte – dat zij was ingeënt tegen rode hond. De vrouw had laten weten een abortus te willen als zij aan de ziekte leed, uit vrees voor een gehandicapt kind. Het Hof vond daarom dat het kind schadeloos gesteld moest worden ,,voor het leed, dat het resultaat is van zijn handicaps en dat veroorzaakt is door de gemaakte fouten''. De Franse overheidscommissie die ethische kwesties beoordeelt sprak zich uit tegen dit vonnis, maar deze zomer werd het opnieuw bevestigd in een zaak van drie ouders met gehandicapte kinderen.

Artsenorganisaties zijn niet blij met het vonnis. Ze vrezen dat artsen medewerking aan soms ingewikkelde prenatale-diagnostiek in de toekomst zullen weigeren uit vrees om voor de rechter gedaagd te worden. Of dat ze in geval van twijfel eerder een abortus zullen adviseren. Ook organisaties voor gehandicapten zijn verontwaardigd, hoewel het vonnis de weg opent voor schadeclaims. Het vonnis is volgens hen gebaseerd op het oordeel ,,dat het beter is om dood te zijn dan gehandicapt''.