MULTIMEDIA

Foto's

Huis Marseille, stichting voor fotografie aan de Keizersgracht in Amsterdam, houdt van 1 december tot en met 24 februari een expositie met werk van de Amerikaans/Zwitserse fotografen Teresa Hubbard en Alexander Birchler. Hun werk dat voor het eerst te zien is in Nederland, toont overwegend anonieme personen in een omgeving die doet denken aan Amerikaanse `suburbs'. Op de site van Huis Marseille is al vast een voorproefje van de tentoonstelling te zien. Bovendien toont de website ook selecties van oude tentoonstellingen en een overzicht van werk dat in de toekomst te zien zal zijn in Huis Marseille.

*www.huismarseille.nl

Moeders van de rock 'n roll

,,The blues had a baby and they named it rock 'n roll'' zongen blueslegendes als Muddy Waters en BB King ooit. Hoe de blues - en de gospel, de folk, de country en nog veel meer muzieksoorten - aan de wieg stonden van de moderne popmuziek is goed te lezen op de website van de Amerikaanse publieke omroep PBS. De online documentaire `American Roots Music' biedt een overzicht van artiesten en liedjes uit diverse genres. Biografieën, beschrijvingen van instrumenten, achtergronden van liedjes en bovenal de interviews met artiesten maken de site zeker een bezoek waard. Het is alleen jammer dat er geen muziekfragmenten te vinden zijn. Surf daarvoor naar onder meer het Blue Flame Cafe.

*www.pbs.org/americanrootsmusic

*www.blueflamecafe.com

Trefpunt voor kunstenaars

Splesh.nl is een trefpunt op het web voor kunstenaars in Nederland. De site biedt onder meer de mogelijkheid om eigen werken te exposeren. Daarnaast is er een actueel overzicht van kunstnieuws en is er veel praktische informatie. Bijvoorbeeld over inkomen (wet inkomensvoorziening kunstenaars WIK, vakbonden, ondernemen, subsidies, belastingen), publiciteit (galeries, websites, media), werkruimte en wetgeving (auteursrecht). En voor de filosofisch ingestelde kunstenaars is er het citaat van de dag. Bijvoorbeeld: ,,Wie een kunstwerk volledig begrijpt, heeft het opnieuw geschapen'' (Gaby van den Bergh).

*www.splesh.nl

Zweven

Levitated.net is een bizarre site. Jared Tarbell en Lola Brine uit Austin in de Amerikaanse staat Texas verzorgen dagelijks een opmerkelijke selectie animaties. Geen filmpjes die uitblinken in platvloerse meligheid, maar hoogst intelligente en wiskundig complexe modellen, grafieken en fractals. Dat klinkt wellicht saai, maar dat is het absoluut niet. Kies een categorie en kijk met open mond naar de swingende grafieken, gekke abstracte spelletjes, onmogelijke, bijna dierlijke figuren en beelden die gemaakt lijken door een elektronenmicroscoop. De animaties van Levitated.net zijn `open source', dat wil zeggen dat de programmacode openbaar is en vrij te gebruiken is door anderen.

*www.levitated.net

Docs Online

Chris Dooks, succesvol documentairefilmmaker uit Schotland, werd twee jaar geleden ziek, kon niet meer op normale wijze werken en ontdekte de aantrekkingskracht van het online werken. Binnenkort start hij met 'The Lonesome Project', waarbij hij een netwerk gaat opzetten in samenwerking met andere geïsoleerde documentairemakers. Dooks vertelde eind november over zijn project tijdens Docs Online, een programma over de toekomst van het documentairegenre tijdens het Internationale Documentaire Filmfestival Amsterdam, IDFA 2001. Tijdens de bijeenkomst vertelde Alison Cornyn over een andere online documentaire. Het project '360degrees' over het gevangenisleven in de VS loopt nu zo'n twee jaar en groeit steeds verder uit. Cornyn vertelde over inhoud en effect van deze verzameling online verhalen.Informatie over het werk van Dooks, Cornyn en andere makers van webdocumentaires staat op de site van Docs Online. Daar is tevens aandacht voor de gereedschappen ( `tools' of `engines') die makers van digitale

documentaireprojecten ontwikkelen om hun verhaal te vertellen.

*www.docs-online.nl

Middeleeuwse literatuur uit IJsland

De Nationale en Universiteitsbibliotheek van IJsland en de Cornell University in Ithaca, New York zijn samen met het IJslandse Árni Magnússon Instituut een project gestart om een grote verzameling middeleeuwse literatuur te digitaliseren. SagaNet heet de bijbehorende website. Het gaat om meer dan een half miljoen pagina's, zowel geschreven als gedrukte tekst. De verzameling bestaat onder meer uit IJslandse familiesagen, Germaanse mythologie, de geschiedenis van de koningen van Noorwegen, IJslandse ballades en gedichten. Sommige gedigitaliseerde pagina's zijn nauwelijks leesbaar, maar geven wel een goed beeld van de uitgebreide boekversieringen die in die tijd gemeengoed waren.

*saga.library.cornell.edu

Poetry in motion

Ontwerper John van der Wens en dichter Mark Boog onderzoeken ,,de creatieve mogelijkheden van beeld, tekst en geluid''. Eén van de resultaten van het duo is de website Poetry in motion. De pagina biedt videoclips met Nederlandstalige bewegende poëzie van hoge kwaliteit. Bijvoorbeeld de clip `Avondval (verontrustend)'. Het scherm toont een abstract woestijnlandschap. De zon gaat onder. Langzaam verschijnen de woorden van het gedicht van Mark Boog. ,,Avondval. Het deksel sluit zich, langzaam dat wel, maar zonder enig mededogen...''. Om de clips te kunnen bekijken is het hulpprogramma Flash Player (vanaf versie 4) noodzakelijk. Via de site van Poetry in motion kan overigens ook gechat worden met dichter en ontwerper. Van der Wens en Boog hebben samen overigens ook een serie animaties gemaakt in opdracht van de NPS. Het eerste deel `Zout' is reeds te zien op de website van het NPS-project De Korte Film. In november is het tweede deel verschenen.

*www.poetryinmotion.nl

*www.dekortefilm.nl