Lintje, maar geen nieuwe orders voor bergers Koersk

De berging van de atoomonderzeeër Koersk heeft de firma Mammoet geen orders opgeleverd. ,,We wachten er nog op. Want er is nu veel aandacht voor onze techniek'', aldus Jan van Seumeren van Mammoet. Voor de berging werd het plan om een nieuwe techniek te gebruiken en de Koersk onder een speciaal pontonschip te hijsen vooral met scepsis ontvangen. Ook Russische experts zagen weinig tot niets in Mammoet. Maar na het succes ,,zijn we van alle kanten gefeliciteerd'', aldus Van Seumeren.

Gistermiddag ontvingen directeur Frans en zijn rechterhand Jan van Seumeren van Mammoet en Nico Buis van Smit Internationale, partner bij de berging, ook nog eens gelukwensen en ,,dankbaarheid'' van niemand minder dan president Poetin van Rusland. Ze krijgen nog een lintje, zij het, uit piëteit voor de slachtoffers, op een later tijdstip en in besloten kring.

Om 17.15 uur zaten de drie klaar in een vergaderzaal van het Kremlin. Ze werden omringd door hun Russische partners: de hoofdontwerper van de werf Roebin die de Koersk had gebouwd, vlootcommandanten, de gouverneur van Moermansk, de speciale pr-manager van Poetin en vice-premier Klebanov die namens de regering de leiding had over de bergingsoperatie. President Poetin liet op zich wachten. Frans van Seumeren kon even niet op zijn stoel blijven zitten en strekte de benen. Maar toen Poetin een paar minuten na schema binnenkwam, stond ook hij bijna in de houding, zoals het protocol in het Kremlin vereist.

In zijn toespraak maakte Poetin duidelijk dat de berging van de Koers voor hem niet louter een ,,staatszaak'' was geweest. ,,Het was voor Rusland een morele plicht jegens bemanningsleden en hun verwanten''. De president onthulde dat de meeste experts uit de speciale staatscommissie tegen de order voor Mammoet waren. Alleen wetenschappers zagen er iets in. ,,Toch hebben we de beslissing genomen. Ze was gerechtvaardigd. Dit was de optimaalste, hoopvolste en veiligste variant.''

Poetin dankte niet alleen de ,,unieke specialisten en technologie'' bij de berger voor hun ,,professionalisme, moed en menselijkheid'', maar prees ook zijn eigen regering om haar ,,principiële openheid'' en bereidheid tot samenwerking. ,,Van de tweehonderd onderzeeërs die tot nu toe zijn vergaan, is de Koersk de eerste atoomonderzeeër die succesvol is gelicht''. Dit bewijst volgens de Russische president dat hij ecologische kwesties serieus neemt en de noodzaak van internationale samenwerking onderkent. Poetin ging daarbij nog een stap verder. Hij pleitte voor een ,,internationale standaard voor het ontwerpen en bouwen'' van dergelijke schepen.

Na afloop van de bijeenkomst met Poetin onderstreepte Buis eveneens het belang van samenwerking. Maar toen hij terloops gewag maakte van het ,,50/50 partnerschap'' tussen Smit Internationale en Mammoet, fronste Frans van Seumeren zijn wenkbrauwen en trok daarbij een onaangenaam getroffen gezicht. Hij was het geweest die de order in Moskou had binnengesleept, niet Buis.