Laurus verkoopt Spar aan concurrent Sperwer

Supermarktconcern Laurus heeft zijn Spar-winkels verkocht aan een combinatie van concurrent Sperwer, de eigenaren van de winkels en het management van de keten. Sperwer krijgt een meerderheidsbelang in Spar Convenience, nu nog onderdeel van Laurus (bekend van Edah en Konmar). De winkeliers zijn verenigd in de Spar Detaillistenvereniging. Dat heeft Laurus vanochtend bekendgemaakt.

Laurus maakt de overnamesom niet bekend. Laurus wil ook niet zeggen hoeveel omzet de verkochte bedrijfsonderdelen. Spar Convenience levert aan 260 zelfstandig ondernemers, 284 rijdende winkels en 180 overige groothandelsondernemingen.

Twee maanden geleden lagen Laurus en Sperwer (bekend van Plusmarkt en Garant) en nog met elkaar overhoop over een eerdere verkoop van 95 winkelpanden. Laurus wilde de winkels eerst graag verkopen, maar later wilde het niet meer tekenen omdat de ondernemingsraad tegen zou zijn. Uiteindelijk besliste de rechter in september dat de verkoop toch door moest gaan.

Laurus zegt dat het Spar verkoopt omdat de keten niet meer in de strategie past. Een andere reden is dat Laurus onderdelen moet verkopen om geld binnen te halen nu de ombouw naar één grote supermarktformule, Konmar, is mislukt en gaten heeft geslagen in de financiële reserves.

Vorige week maakte Laurus bekend dat het 1 april volgend jaar stopt met de verliesgevende winkelformule Basismarkt. Binnenkort verwacht Laurus overeenstemming te bereiken over de verkoop van de laatste winkels die in de aanbieding zijn gezet: 105 filialen van Basismarkt. Deze formule maakt verlies.