Krijgsgevangen Talibaan gedood

In Afghanistan is gisteren een tweede geval gemeld van executie van gevangengenomen Talibaan. Volgens een commandant van anti-Talibaan-troepen heeft zijn leger 160 gevangenen geëxecuteerd.

De executie had vorige week plaats na de inname door Pathaanse troepen van de Zuid-Afghaanse stad Takteh Pol.

Volgens het bericht waren Amerikaanse militairen bij de executie aanwezig, maar zij konden een bloedbad niet voorkomen. Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft gemeld het incident te zullen onderzoeken. De Geneefse Conventies verbieden standrechtelijke executies van krijgsgevangenen.

Het nieuws over de slachtpartij, gebracht door het Britse persbureau Reuters, volgt op de bloedige onderdrukking, deze week, van wat volgens de Noordelijke Alliantie een gevangenisopstand is geweest nabij het Noord-Afghaanse Mazar-i-Sharif. Daarbij zijn honderden Talibaanse krijgsgevangenen omgekomen.

Verschillende organisaties voor de bescherming van de rechten van de mens, waaronder die van de Verenigde Naties, willen dat een onderzoek wordt ingesteld naar de achtergrond van de gevechten met de gevangenen.

Reuters haalt in zijn bericht over Takteh Pol een anonieme commandant van de zegevierende Pathanen aan. ,,We hebben ons best gedaan [de Talibaan] te overtuigen zich over te geven voordat we hen aanvielen. We hebben het hun vaak gevraagd, de koran geciteerd en hun zelfs geld aangeboden. Maar ze antwoordden met een scheldkanonnade, dus we hadden geen keus. We hebben ongeveer 160 gevangengenomen Talibaan geëxecuteerd. Ze zijn gedwongen in een lange lijn te staan. Vijf of zes van onze strijders hebben lichte machinegeweren op hen gebruikt.'' Onder de gedode Talibaan zouden zich Pakistaanse strijders hebben bevonden.

Volgens de commandant waren acht Amerikaanse militairen bij de executie aanwezig. Zij zouden hebben geprobeerd de slachtpartij te voorkomen, aldus de commandant. De militairen zouden in de stad aanwezig zijn geweest om de strijd met de Talibaan te filmen. ,,Ze legden onze opmars vast. Ze hebben niet gevochten'', aldus de commandant.

Het verslag van de commandant is niet door onafhankelijke bronnen bevestigd.

Nabij Mazar-i-Sharif zijn voor het eerst journalisten toegelaten in het fort waar drie dagen lang felle gevechten zijn gevoerd met gevangengenomen Talibaan. Journalisten troffen er tientallen toegetakelde lijken aan, waaronder doden met de handen op de rug gebonden. Volgens de Noordelijke Alliantie begonnen de krijgsgevangenen zondag zelf een gewapende opstand.

hoofdartikel: pagina 9