Koopsompolissen

Wie het verhaal van R. Goedhart (NRC Handelsblad, 17 november) `Koopsompolissen' leest, denkt na lezing wellicht dat je toch maar beter geen financieel adviseur kan inschakelen voor je aan deze jaarlijkse `aardbeienhandel' begint. In het verhaal zijn twee nare aspecten vergeten, die bij economische teruggang eerder dan anders opspelen.

Koopsompolissen zijn weliswaar aftrekbaar, maar als onderpand bij herfinanciering in geval van scheiding of het verkrijgen van een overbruggingskrediet bij bijna alle in Nederland gevestigde banken volstrekt waardeloos. Voor wie na 2/3 loop- en spaartijd ziek wordt, geldt nog een veel merkwaardiger regel. Koopsompolissen zijn dan in tegenstelling tot bijvoorbeeld de hypotheekakte niet meer inwisselbaar, met alle erfrechtelijke gevolgen van dien. Kortom bezint eer ge begint en lees ook de achterzijde van de akte.

    • E.M. van den Berg