KINDERAGENDA

Het feest van Sinterklaas

Vorig jaar waren er wel 25.000 kinderen in de Jaarbeurs in Utrecht, maar wie geen 35 of 40 gulden wilde betalen, kon alles ook volgen bij Fox Kids. Dit jaar viert Sinterklaas op 1 en 2 december ook weer zijn verjaardag in Utrecht en op zijn feestje komen in ieder geval Ernst, Bobbie & de Rest, Bassie & Adriaan, de Groovy Bears, Georgina Verbaan, Jochum van Gelder en Dirk Scheele & Peter. Kaarten ƒ42, ƒ40, ƒ37,50 en ƒ35 te koop bij de grotere postkantoren, VVV's, grenswisselkantoren en www.ticketservice.nl Inl www.hetfeestvansinterklaas.nl. Zaal open 14u, de middagshows op 1 en 2 dec zijn van 15u30 tot 17u en de ochtendshow op 2 dec van 10u45-12u15. Het feest op 2 dec `s middags wordt ook via Fox Kids uitgezonden.

Fotografen

Het ene kind leeft op de grootste vuilnisbelt van de stad en helpt zijn ouders bij het voddenrapen. Het andere kind woont in een mooie villa met zwembad en bediening en vliegt regelmatig naar Bali voor een lang weekend. En de derde is wees en slaapt op zaal met veertig lotgenoten. Vijfentachtig kinderen uit Jakarta fotografeerden hun leven in Indonesië; ze leerden eerst een camera te maken van een leeg conservenblik, waar ze hun eerste foto mee schoten. Daarna gingen ze met een echt fototoestel op pad om hun dagelijks leven vast te leggen: o.a. op de vuilnisbelt Bantar Gebang, het weeshuis Desa Putera en de Nederlandse (Internationale) School. De foto's hangen in het Rotterdamse Schoolmuseum op een expositie My Life in Indonesia en een selectie is ook te zien in het boek met dezelfde titel (ƒ29,95). De opbrengst van het boek is bestemd voor onderwijs aan de kinderen die op vuilnisbelt leven.

*My life in Indonesia t/m 31 dec in het Nationaal Schoolmuseum, Nieuwemarkt 1a, Rotterdam. Open di t/m za 10-17u, zo 13-17u, maandag en feestdagen gesloten. Toegang kinderen t/m 16 jaar ƒ2,20, vanaf 17 jaar ƒ5,50, 65+ ƒ3,30, MJK geldig.

Inl 010-4045425 of www.schoolmuseum.nl.

Alice in Wonderland

Wat heeft een orka met een onderzeeboot te maken? En een schildpad met een ridder? Waarom wil het ene dier opvallen met kleuren en een ander zich met zijn schutkleuren juist verstoppen? Allemaal vragen die op de expositie Alice in Wonderland aan bod komen. In zeven kamers is voor kinderen vanaf 4 jaar een avonturenreis uitgezet, naar het beroemde verhaal van Lewis Caroll. Via de Rariteitenhal, waar Alice over het begin van haar vreemde reis vertelt, leiden halletjes naar de Vreemde Vormenkamer en de Onderwaterkamer. En in al die kamers worden vragen gesteld over kleuren, geluiden en vormen bij dieren en planten. In de Kleurenkamer kunnen kinderen even bijkomen van al deze rare vragen op een wel heel merkwaardige theevisite. Aan het begin van de expositie staat een lange tafel met krukjes eromheen. Hier kan gekeken worden naar een Alice-video of worden gekleurd en geplakt met kleurplaten en maskers die bij de balie verkrijgbaar zijn. In de Museumwinkel zijn de Alice in Wonderland-boeken ook te koop.

*Alice in Wonderland-expositie t/m 24 maart in het Natuurmuseum, M.A. de Ruyterlaan 2, Enschede. Open di t/m za 10-17u, za en zo van 13-17u. Toegang kinderen 6 t/m 17 jaar ƒ2,25, vanaf 18 jaar ƒ4,50. MJK geldig.

Inl 053-4825060.

Winters van weleer

In de verte zie je molens, boerderijen en een ophaalbruggetje. En op de voorgrond zwiert een paartje over het ijs, spelen mannen met zwarte capes en hoge hoeden colf (een soort ijshockey), proberen kinderen op een priksleetje vooruit te komen en als je goed naar al die figuurtjes kijkt kom je zelfs poepende mannetjes op het ijs tegen. Winters van weleer heet de expositie met bijna 40 winterlandschappen uit de 17de eeuw geschilderd door Avercamp, Ruysdael, van Goyen, Arentz, van der Neer, Wouwerman en Rembrandt in het Haagse Maurtishuis. Voor kinderen is er een uitgebreid programma aan verbonden. Zo is er een Winter Speurpuzzel, waarbij kinderen van 7 t/m 9 jaar op zoek gaan naar figuren in de schilderijen en een puzzel oplossen. Als alle figuren zijn gevonden kunnen ze thuis of op school een kijkdoos maken. In de Kinderaudiotour (t/m 13 jaar) is Janus, door middel van een bijzonder soepje, vanuit de 17de eeuw naar onze tijd geflitst. Kinderen lopen samen met hem en Lot langs de wintergezichten en beleven een spannend avontuur. Voor het voortgezet onderwijs zijn er (gratis te downloaden via www.wintersvanweleer.nl) drie-stappenplannen voor 14 t/m 16 jaar en 16 t/m 18 jaar. En CKV-leerlingen kunnen al surfend en zoekend op internet een opdracht maken via www.stepnet.nl. En heb je na al die sneeuw en ijs zin gekregen om zelf te schaatsen: op de Hofvijver is een kunstijsbaan waar van 9 tot 21 uur kan worden geschaatst en soms worden er ook demonstraties gegeven door de sterren uit Holiday on Ice.

*Winters van weleer, sneeuw en ijs in het Mauritshuis, Korte Vijverberg 8, Den Haag t/m 24 febr. Open di-za 10-17u, zo en feestdagen 11-17u, eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag gesloten. Toegang: kinderen t/m 18 jaar gratis, vanaf 19 jaar ƒ20, 65+ CJP, Rabo en NS ƒ12,50. MJK en Vereniging Rembrandt ƒ5. Op vertoon van een toegangskaartje voor het Mauritshuis kost een dagdeel ijsbaan ƒ6 (ipv ƒ7,50). Verder t/m 13 jaar Kinderaudiotour (ƒ5) en in de Kerstvakantie zijn er ook Winterfeesten (7 t/m 12 jaar) en kindermiddagen met Thea Beckmann (9 t/m 14 jaar), maar daarover later meer. Inl 070-3023439. Het is handig om voor het schaatsen even de ijsbaan te bellen: 070-3921087.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

Samenstelling: Tonny Schoemaker