Kandidaat raadslid PvdA veroordeeld

Jerry Sulaiman, die nummer 15 staat op de kandidatenlijst van de PvdA Amsterdam Zuidoost, is door de rechtbank van Amsterdam vorige maand veroordeeld wegens `niet verantwoorde kasopnames'. Hij moet aan de stichting Gate (Gospel from Africa to Europe) circa 170.000 gulden terugbetalen.

Het ontvreemde geld was bedoeld voor computerles aan Afrikaanse kinderen, zegt de advocaat van Gate, R. de Zeeuw.

Sulaiman was van medio 1996 tot oktober 1999 bestuurslid van Gate. Tevens is hij voorzitter van de in Baarn gevestigde Sichting Wazobia Missions. Hij zou onder meer gelden van Gate hebben overgeboekt naar de bankrekening van Wazobia Missions. Het grootste bedrag is echter overgeboekt naar rekeningen van derden zonder dat daarvoor in de boekhouding facturen aanwezig waren.

Over Sulaiman staat op de website van de PvdA-Zuidoost, te lezen: (man, Nigeria, 1952), Jerry Sulieman is relatief een nieuwkomer in de partij. Ondanks het feit dat hij redelijk nieuw is, is hij een door en doorgewinterd politicus in Amsterdam Zuidoost. Jerry maakt zich vooral sterk voor ondernemerschap in Amsterdam Zuidoost. Zelf heeft hij hierin zijn plek gevonden in het stadsdeel met zijn eigen bedrijf. Jerry beschikt over een enorme achterban bestaande voornamelijk uit de West-Afrikaanse nieuwkomers in het stadsdeel. Daarnaast heeft hij goede contacten met christelijke organisaties en kerken, wat in de politiek van Zuidoost zeker een stem nodig heeft. Jerry is duidelijk een voorbeeld van een aanstaande politicus die helder voor ogen heeft wat zijn doelstellingen zijn en hoe hij de winst kan behalen.''

Sulaiman was niet voor een reactie bereikbaar. Volgens zijn echtgenote zal hij tegen het vonnis in beroep gaan.

Hannah Belliot, wijkburgemeester van Zuidoost, zegt onaangenaam verrast te zijn. ,,Ik heb nog geprobeerd Jerry op nummer tien van de kandidatenlijst te zetten. Ik vond dat de partij het niet kon maken met een kandidatenlijst te komen zonder dat daarop een vertegenwoordiger stond van de West-Afrikanen in Zuidoost.''

Van de zaak van Gate tegen het voormalig bestuurslid was haar niets bekend. Ook Judith Belinfante, voorzitter van de kandidaatstellingscommissie, zegt hiervan niet op de hoogte te zijn geweest. Volgens haar wordt aan kandidaten altijd gevraagd of er iets is dat een probleem zou kunnen vormen. Zelf heeft zij Jerry niet gesproken.

    • Hans Moll