Jonge Smolarek doet Leonardo bijna vergeten

Koploper Feyenoord voetbalt allerminst als een geoliede machine. In Waalwijk deed de aan alle kanten krakende en piepende Rotterdamse ploeg gisteren wel wat hij moest doen: winnen van RKC. De 20-jarige linkerspits Ebi Smolarek legde met twee doelpunten de basis voor de 3-2 zege, maar moest een kwartier voor tijd volledig leeggespeeld worden vervangen door Emerton.

Feyenoord-coach Van Marwijk haalde gisteren in de catacomben van het Mandemakers-stadion opgelucht adem na de derde zwaarbevochten zege op rij. Feyenoord wist zijn voorsprong van twee punten op Ajax te behouden en heeft bovendien een wedstrijd minder gespeeld. Met de uitduels tegen Heerenveen en Freiburg voor de boeg duurde het nagenieten niet te lang.

Vandaag kregen de spelers van Feyenoord vrijaf van de trainer. Rust is op dit moment het toverwoord binnen de gehavende selectie, die gisteren weer elf afwezigen telde. De eerste ronde in de Champions League heeft Feyenoord uiteindelijk een plaats in het UEFA-Cuptoernooi opgeleverd, maar op het fysieke vlak is de ploeg bijna volledig uitgeteld.

De laatste weken moest Van Marwijk noodgedwongen twee keer in de week een beroep doen op de jeugdige spelers Sprockel en Smolarek. Ondanks een aantal beginnersfouten hield verdediger Sprockel zich in zijn eerste vier duels knap staande in de defensie van Feyenoord. De lichtvoetige aanvaller Smolarek groeit uit tot de vaste linkerspits van Feyenoord.

Zijn officiële voornaam is Euzebiusz, de Poolse variant van de Portugese stervoetballer Eusebio. Maar Smolarek heeft meer weg van zijn vader Wlodi die in het verleden naam maakte bij Widzew Lodz, Eintracht Frankfurt, Feyenoord, FC Utrecht en het Poolse elftal. Smolarek junior is geboren in Lodz, maar groeide op in een Poolse enclave in Ouderkerk aan den IJssel. Daar wonen of woonden ook de (oud)Feyenoorders Dudek, Iwan en Malkowski.

Vorig jaar november maakte Smolarek junior als invaller zijn debuut in het eerste elftal van Feyenoord in de Kuip tegen RBC. In totaal speelde hij 25 wedstrijden in de competitie, maar Smolarek leek veel te licht om de concurrentieslag met Braziliaanse publiekslieveling Leonardo te gaan winnen.

Waar de ontwikkeling van Leonardo dit seizoen stokte, maakte Smolarek wel progressie. De eigenwijze Leonardo mag op dit moment van Van Marwijk zelfs worden verhuurd. Smolarek luisterde beter naar zijn trainer. Hij veroverde een plek in het elftal van Feyenoord, nu de Japanner Ono niet meer als linkerspits maar als centrale middenvelder speelt.

In de thuiswedstrijd vorige week tegen Freiburg stond Smolarek voor het eerst sinds maanden weer in de basis van Feyenoord. Hij bekroonde zijn optreden met een assist op Ono, die het enige doelpunt van de wedstrijd maakte. De in Lodz geboren maar in Nederland opgegroeide Smolarek vertolkte gisteren tegen RKC zelfs een hoofdrol bij Feyenoord.

Al in de derde minuut leek Smolarek op uitgekookte wijze de score te openen voor de Rotterdammers. Maar de oplettende scheidsrechter Bossen zag dat de aanvaller de bal met zijn arm had meegenomen. De treffer werd afgekeurd en Smolarek kreeg een gele kaart. Een half uur later nam Smolarek revanche. Hij onderschepte een knullige bal van Nascimento en schoof de 1-0 achter doelman Van Dijk.

Vlak voor rust leek Feyenoord vroegtijdig de wedstrijd te beslissen door een treffer van Bosvelt. Maar de scheidsrechter hielp RKC kort na rust weer in de wedstrijd door na vermeend hands van De Visser een strafschop aan RKC te geven. Hoogendorp benutte het presentje. En toen hij een klein kwartier later de gelijkmaker binnen kopte, wankelde Feyenoord.

Het was opnieuw Smolarek die een kwartier voor tijd orde op zaken stelde. Na een blunder in de verdediging van RKC kon spits Van Hooijdonk vrij op het doel van Van Dijk afgaan. Hij gunde de eer aan Smolarek, die de bal koeltjes in het lege doel schoof. Van Marwijk haalde de moegestreden Pool meteen naar de kant. Zelfs een kwartiertje extra rust is in deze fase van de competitie al meegenomen voor de spelers van Feyenoord.

RKC Waalwijk

2

Feyenoord

3

Ruststand 0-2. 33. Smolarek 0-1, 45. Bosvelt 0-2, 53. Hoogendorp 1-2, 62. Hoogendorp 2-2, 76. Smolarek 2-3. Schds: Bossen. Tsch: 6.400. Gele kaarten: Van Wanrooy (RKC) en Smolarek (Feyenoord).

    • Koen Greven