Italië

Slapen in Bologna

Italië kent vele prachtige hotels die ook historisch van belang zijn, hetzij omdat er beroemdheden gelogeerd of zelfs gewoond en gewerkt hebben, hetzij omdat het gebouw zelf en de versiering ervan een grote (kunst)-historische waarde hebben. Een fraai voorbeeld van zo'n `hotel met een geschiedenis' is het Grand Hotel Baglioni in Bologna, hoofdstad van het gewest Emilia-Romagna in midden-Italië. Het is zeer centraal gelegen en gehuisvest in het fraaie Palazzo Ghisilardi Fava, dat in de eerste helft van de 18de eeuw gebouwd werd in opdracht van de latere Paus Benedictus XIV. In een gedeelte van het complex is het Gemeentemuseum voor Middeleeuwse kunst ondergebracht, maar in het hotel zelf zijn de fresco's van de Bolognese schildersfamilie Carracci te bewonderen. Agostino, Ludovico en vooral Annibale Carracci waren samen met Caravaggio de topschilders in het Italië van rond 1600. Iedere kamer is voorzien van antiek meubilair. Tot de bekendste gasten worden gerekend: Tsaar Nicolaas II van Rusland, Sofia Loren, Clark Gable, en Frank Sinatra en Ava Gardner tijdens hun amoureuze avonturen. Grand Hotel Baglioni, Via Indipendenza 8. Tel. 0039.051.225445. www.baglionihotels.com. Prijsindicatie: tweepersoonskamer met ontbijt vanaf 550.000 lire (284 Euro).

Schwitters

In het Paviljoen voor Moderne Kunst (PAC) in Milaan loopt op dit moment een tentoonstelling van o.a. collages, schilderijen en sculpturen van de Duitse kunstenaar Kurt Schwitters (1887-1948). Na een expressionistische en een kubistische fase maakte Schwitters in 1918 zijn eerste abstracte werken. Hoewel hij eigenlijk geen deel uitmaakte van de dada-beweging wordt hij door zijn vriendschappen met bekende Berlijnse dada-kunstenaars hier toch vaak mee in verband gebracht. In Milaan zijn werken te zien, die een goed overzicht geven van de gehele artistieke loopbaan van de kunstenaar. Vanaf zijn eerste dadaïstische collages, een reconstructie van de Merzbau-installatie, talrijke geschriften en gedichten voor het expressionistische tijdschrift Der Sturm, tot aan zijn grafische werk van later tijd. Van 1923 tot 1932 gaf Schwitters samen met Arp en Mondriaan zelf een tijdschrift uit, dat de naam Merz droeg (afgeleid van het woord Commerz). Ook schreef hij een verzameling gedichten voor een denkbeeldige geliefde onder de titel An Anna Blume, die eveneens op de tentoonstelling te zien is. Civiche Raccolte d'Arte: Galleria d'Arte Moderna, PAC, Via Palestro, 14. Inl 00-390276009085. T/m 27 jan. 9.30-19u alle dagen behalve do 9u30-22u. Ma gesloten. Entree 10.000 lire.

Science Centre

Sinds deze maand heeft Italië er officieel een nieuw technisch-wetenschappelijk museum bij, het Museo Vivo della Scienza oftewel Science Centre aan de Golf van Pozzuoli bij Napels. Het museum is ondergebracht in het complex van de Città della Scienza (Stad van de Wetenschap) dat maar liefst 12.000 m beslaat en is aangelegd op het voormalige industrieterrein van Bagnoli. Naast afdelingen die gewijd zijn aan natuur- en scheikunde, wiskunde en biologie, is er ook een speciaal gedeelte bestemd voor astronomie en vulkanologie. De officiële opening wordt luister bijgezet door een speciaal ingerichte tentoonstelling over het industrieel design van verpakkingen door de eeuwen heen, die de titel PacKage meegekregen heeft. Dozen, flessen, potten en blikken van de 19de eeuw tot nu geven een fascinerend beeld van de veranderende ideeën over verpakkingen en de ontwikkeling van moderne technologie. Museo Vivo della Scienza in het Città della Scienza, Via Coroglio 104, Bagnoli. Inl 00-390817352260. www.cittadellascienza.it. Di-za 9-17u, zo 10-19u. Ma gesloten. T/m febr.

En verder

Toscana Slow Food-festijn, van 29 nov t/m 2 dec allemaal initiatieven op eet- en drinkgebied. Inl toscanaslow@cybermarket.it, www.slowfood.it, www.regione.toscana.it tel./fax 00-390577983534 of 983883; Orazio en Artemisia Gentileschi, schilderijen uit de late 16de en eerste helft 17de eeuw t/m 20 jan Palazzo Venezia, Rome 00-390632810; Masaccio t/m 20 jan Galleria degli Uffizi, Florence 00-39055294883; 171 schilderijen, beeldhouwwerken en voorwerpen uit de Renaissance t/m 6 jan Scuderie papali al Quirinale, Rome 00-390639967500; schilderijen van Monet t/m 10 febr Casa dei Carraresi, Treviso 00-39043821306.