Interbrew laat zich met SAB in de kaart kijken

Als Interbrew serieus van plan is South African Breweries (SAB) te kopen, heeft de grote concurrent van Heineken zijn eigen zaak geen goed gedaan. De Belgische bierbrouwer moet vrezen dat een vijandig bod op zijn Zuid-Afrikaanse branchegenoot zal stuiten op een torenhoge prijs. De onthulling van een uitgelekt memorandum waarin zo'n overnamepoging wordt bepleit, heeft het beoogde doelwit in de gordijnen gejaagd.

Het is niet verrassend dat Interbrew zijn oog op SAB heeft laten vallen. Er gaat een consolidatiegolf door de brouwerswereld. Iedereen kijkt naar elkaar. En SAB – de vijfde brouwer ter wereld – is in potentie een aantrekkelijke partner. Weliswaar overlappen zijn activiteiten in geografische zin niet die van zijn concurrenten, waardoor de mogelijke synergievoordelen beperkt zijn. Maar het concern is wel actief op de met hoge groeicijfers gezegende opkomende markten in Oost-Europa en Azië. Bovendien is SAB relatief goedkoop, omdat een groot deel van zijn kasstroom afkomstig is uit landen met `zachte' munten.

Toch is SAB voor Interbrew zeker geen hapklare brok. Een vijandig bod lijkt onwaarschijnlijk, want het bestuur van SAB staat in hoger aanzien dan dat van Interbrew zelf. En SAB zal niet gauw akkoord gaan met veel minder dan de recordkoers van 657,5 pence per aandeel die het concern een bedrijfswaarde verleent van ongeveer 5,2 miljard pond sterling. Interbrew zou zo'n bedrag in cash niet eenvoudig kunnen opbrengen. Dat staat de balans niet toe. Door een recente reeks overnames is de dekking van de rentelasten gedaald tot ongeveer driemaal de bedrijfswaarde. En een bod dat bestaat uit aandelen, waarvan de koers sinds de beursgang vorig jaar gekelderd is, zou de prijs alleen maar meer opdrijven.

Interbrew heeft gezegd dat er geen gesprekken met SAB hebben plaatsgevonden, maar sluit een overeenkomst in de toekomst niet uit. Het probleem is dat het concern zich nu in de kaart heeft laten kijken. Hoe langer het wacht, des te groter de kans is dat SAB voor zijn neus wordt weggekaapt.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld

    • Jonathan Ford