In VS ook veel Israëliërs opgepakt

,,Ik ga nooit meer naar de Verenigde Staten. Wekenlange eenzame opsluiting, het was een verschrikking.'' Met deze woorden viel een jonge Israëliër na zijn uitwijzing door de Amerikaanse autoriteiten zijn familieleden op het vliegveld bij Tel Aviv om de hals.

Bij de klopjacht op vermeende terroristen na de aanslagen van 11 september heeft de FBI geen onderscheid gemaakt tussen Israëliërs en andere nationaliteiten. Ook talrijke Israëliërs zijn gearresteerd en langdurig opgesloten en ondervraagd over contacten met het terreurnetwerk Al-Qaeda van de Arabische terroristenleider Osama bin Laden in de VS.

Honderden Israëliërs zijn volgens de Israëlische media na 11 september door de FBI opgepakt. De meesten, zo niet allemaal, riepen in de ogen van de Amerikaanse veiligheidsautoriteiten verdenking op omdat ze illegaal in de VS werkten en lak hadden aan de strikte bepalingen van het toeristenvisum dat werk zonder green card verbiedt. Duizenden jonge Israëliërs trekken zich al tientallen jaren niets van deze bepaling aan. Werk vonden ze gemakkelijk bij Israëliërs die in het verhuiswezen, in de schoonmaak en elektronicawinkels in de VS langs wettelijke weg een dikke boterham verdienen. Voor 11 september werd die overschrijding van de Amerikaanse wet vooral in New York door de vingers gezien. Na 11 september is er van dit tolerante optreden geen sprake meer.

Israël en de VS mogen dan nauwe banden onderhouden, de VS tolereren geen Israëliërs meer die de Amerikaanse wet overschrijden. Die worden tot ontsteltenis van het Israëlische thuisfront zo hard aangepakt dat de Israëliërs zich afvragen of de VS eigenlijk wel een vriend is. Een jurist gaf vorige week Israëliërs de raad het niet meer in hun hoofd te halen zonder werkvergunning in de VS te werken. ,,Die tijden zijn voorbij. De Amerikanen staan erop dat wij hun wetten nakomen. Wie dat niet doet neemt grote risico's'', zei hij.

Vandaag maakt de Israëlische pers melding van een veiligheidsadviseur die zonder pardon uit de VS is gezet. De Israëliër was door een Amerikaanse maatschappij uitgenodigd om raad te geven over de beveiliging van de gebouwen van deze onderneming, ook tegen biologische wapens. Op de man werden aantekeningen gevonden waarin het woord antrax stond. De Amerikaanse maatschappij die hem had uitgenodigd slaagde erin de FBI te overtuigen dat haar gast geen terrorist was. Toch stond de FBI erop dat hij onmiddellijk werd uitgewezen. Als reden gaf de FBI op dat de man zijn toeristenvisum misbruikte voor zakelijke contacten.

De Amerikaanse minister van Justitie, John Ashcroft, heeft Israël gisteren overigens beloofd er persoonlijk op toe te zien dat Israëliërs die nog gevangen zitten, worden vrijgelaten.