György Ligeti

György Ligeti behoort tot de zeer weinige componisten van wie zowat alles wel is of wordt opgenomen. Een groot project van Sony strandde na een opname van zijn opera Le grand macabre, maar wordt nu verder opgepakt door Teldec in de serie `New Line' waarin ook nog werk van Matthias Pincher en bekendere componisten als Messiaen, Nono en Tan Dun is opgenomen. De laatste lijkt Ligeti als geluksvogel achterna te vliegen.

Op de eerste cd van dit Ligeti-project staan werken als het Chamber Concerto (1969-'70) en Melodien (1971) met het Schönberg Ensemble en de Mysteries of the Macabre (1974-'77) en het Pianoconcerto (1985-'88) met het Asko Ensemble, steeds onder leiding van Reinbert de Leeuw. Solisten zijn trompettist Peter Masseurs en pianist Pierre-Laurent Aimard.

Sony bracht indertijd de versie van de Mysteries met coloratuursopraan uit, maar de trompetversie tekent de opera nog grotesker. Aimard speelde het concert – één tinkelende toverwereld – al eens scherp en helder voor DG onder Boulez. Reinbert de Leeuw en de zijnen zoeken het vooral in een boeiende plastiek, in een beeldende verteltrant.

Aimard spreekt in een toelichting over het vierde deel als over een bizarre legpuzzel. Opmerkelijk zijn hier de generale pauzen in een muziek die de grenzen van de chaos aftast.

Welnu, de stukjes liggen op deze cd precies op hun plaats en sluiten zonder te wringen exact aan. Er spreekt een flexibiliteit uit die ook in hoge mate karakteristiek is voor het ensemblespel. Treffend is bovendien het fraaie klankbeeld, dat is vastgelegd vanuit de Hilversumse omroepstudio.

The Ligeti Project, Asko en Schönberg Ensemble o.l.v. Reinbert de Leeuw. Teldec New Line 8573-83953.

    • Ernst Vermeulen