Guardiola voor tweede keer betrapt

De Spaanse voetballer Josep Guardiola heeft voor de tweede keer positief gereageerd bij een dopingtest. Dat heeft het Italiaanse Olympisch Comité (CONI) gisteren bekendgemaakt.

Bij een controle na de wedstrijd van zijn club Brescia tegen Lazio Roma op 4 november zijn opnieuw sporen van de verboden spierversterker nandrolon in zijn urine aangetroffen. Vorige week maakte het CONI bekend dat de voormalige speler van Barcelona positief was getest na het duel met Piacenza op 21 oktober.

Guardiola verklaarde na het eerste positieve geval onschuldig te zijn en dat hij sinds een jaar of zeven alleen een vitaminesupplement van de universiteit van Catalonië gebruikt. Hij is ervan overtuigd dat hij zijn onschuld kan bewijzen. Na de eerste positieve test werd hij al voorlopig geschorst.

Vorig seizoen werden in de Serie A en B in totaal negen spelers betrapt op het gebruik van doping, onder wie de Nederlandse international Edgar Davids, maar het is de eerste keer dat een speler in meer wedstrijden positief reageert. In deze jaargang legde Jaap Stam van Lazio een positieve test af. Guardiola heeft al een contra-expertise voor het eerste geval aangevraagd. (Reuters, AFP)

De internationale wielrenunie (UCI) heeft de omstreden methode om het verboden eiwithormoon EPO op te sporen verdedigd. De bond reageert hiermee op de kritiek van de Spaanse renner Joan Llaneras. De olympisch kampioen die werd vrijgesproken van het gebruik van doping, trekt de zogeheten `Franse methode', controle op basis van urine, in twijfel. Llaneras baseert zich daarbij op het grote verschil tussen de eerste test en de contra-expertise. Hij heeft gerechtelijke stappen aangekondigd.

,,De UCI blijft geloven in de betrouwbaarheid van de methode totdat de experts hun mening er over hebben gegeven'', schrijft de bond in een verklaring. De UCI weerlegt ook de beschuldiging van Llaneras als zou de bond de positieve test publiekelijk bekend hebben gemaakt.

Snelwandelaar German Skoerigin moet op last van de internationale atletiekfederatie zijn wereldtitel op de 50 kilometer van 1999 inleveren. De Rus wordt beschuldigd van het gebruik van het verboden middel gonadotropin, maar verweerde zich met de verklaring dat hij ziek was. Na langdurig onderzoek accepteerde de bond die lezing niet. Hij dient nu zijn gouden medaille in te leveren en kreeg twee jaar schorsing opgelegd. De Italiaan Ivano Brugnetti, die in Sevilla tweede werd, mag zich nu alsnog de wereldkampioen van 1999 noemen.