Grote nieuwe Bijenkorf in Maastricht

Maastricht krijgt een Bijenkorf en een vernieuwde vestiging van V&D onder één dak. Het winkelcomplex wordt met 23.000 vierkante meter vloeroppervlakte de grootste warenhuislocatie van Nederland.

De directies van de Bijenkorf en Vroom & Dreesmann hebben dit vanmorgen bekendgemaakt. Moederconcern Vendex KBB investeert 80 miljoen gulden in het plan dat 250 nieuwe arbeidsplaatsen oplevert. De vernieuwde V&D-vestiging moet eind volgend jaar geopend worden. De opening van de Bijenkorf is voorzien voor maart 2003.

Maastricht heeft nu alleen een vestiging van V&D, in het hart van de historische binnenstad. Het bijeenbrengen van Bijenkorf en V&D onder één dak is incidenteel, aldus J. Berger, voorzitter van de directie van de Bijenkorf. De combinatie is uit nood geboren. De Bijenkorf kon elders in het centrum geen geschikte ruimte vinden en kiest daarom voor onderdak in het pand dat nu door V&D gebruikt wordt. Dat biedt voldoende ruimte. De winkels worden onderling niet verbonden.

De nieuwe Bijenkorf krijgt een vloeroppervlakte van ruim 10.000 vierkante meter. Daarmee is het een zogeheten mediumstore, de omvang van de vestigingen in Utrecht en Eindhoven. Bijenkorf is een lifestyle-warenhuis dat, volgens directeur Berger, in het op een breder publiek georiënteerde V&D geen concurrent, maar een aanvulling ziet.

De bestaande vestiging van V&D in Maastricht wordt ingrijpend verbouwd. Het wordt de eerste van een nieuwe generatie winkels van de warenhuisketen. Voor de inrichting wordt het ontwerpbureau van Jan des Bouvrie ingeschakeld. Met 13.000 vierkante meter zal de vestiging tot de grootste V&D's van het land behoren.

Bijenkorf heeft op dit moment tien vestigingen. In Amsterdam, Den Haag en Rotterdam staan zogenoemde flagshipstores (uithangborden) met meer dan 15.000 vierkante meter vloeroppervlakte. Maastricht wordt toegevoegd aan het rijtje middelgrote winkels (Amstelveen, Arnhem, Eindhoven en Utrecht). In Den Bosch, Breda en Groningen staan modewinkels (3.000 vierkante meter) waar kleding wordt verkocht. In Enschede bouwt de Bijenkorf op dit moment een compacte winkel (6.000 vierkante meter).

Vendex KBB heeft architect en voormalig Rijksbouwmeester K. Rijnboutt van de Architectengroep in Amsterdam gevraagd een prestigieuze gevel voor de Bijenkorf te ontwerpen. Burgemeester Ph. Houben van Maastricht noemt de komst van de Bijenkorf ,,een opsteker van jewelste''.