Enron koerst snel af op faillissement

De Texaanse energiegigant Enron stevent snel af op een faillissement. Gisteren besloot Dynegy af te zien van de overname. ABN Amro, een van de banken die Enron geld hebben geleend, was vanmorgen een grote daler op de Amsterdamse beurs.

Een eventueel faillissement van het Amerikaanse Enron, de grootste energiehandelaar ter wereld, kan negatieve gevolgen hebben voor ABN Amro. De Nederlandse grootbank maakt deel uit van een bankenconsortium dat 600 miljoen dollar (675 miljoen euro) aan Enron heeft geleend. De bank weigerde vanochtend ieder commentaar.

Dynegy was begin deze maand met Enron overeengekomen het veel grotere bedrijf uit Houston van de ondergang te redden door het over te nemen. De vrije koersval van Enron bleek desondanks niet te stoppen. Dynegy besloot deze week opnieuw met Enron over de overnameprijs – van 9 miljard dollar – te onderhandelen. Gisteren gooide Dynegy de handdoek in de ring en zag het tot veler verrassing van de overname af.

Op Wall Street bleef gisteren van het aandeel Enron, dat vorige zomer nog boven de tachtig dollar stond, slechts 61 cent over. Dynegy's besluit viel samen met de bekendmaking van Standard & Poor's, het Amerikaanse kredietwaardigheidsbureau, om Enrons kredietwaardigheid te verlagen naar junkstatus, waarmee het voor Enron vrijwel onmogelijk wordt om nog geld te lenen.

Dynegy's topman Chuck Watson gaf gisteren als reden voor het afzien van de overname, dat Enron de waarde van zijn activiteiten en zijn financiële situatie niet accuraat had weergegeven. Enron is in het verleden van meer kanten gekritiseerd om zijn geslotenheid, vaagheid en dubieuze boekhouding.

The New York Times meldde gisteravond op zijn website dat anonieme bronnen binnen Enron hadden gesuggereerd dat Dynegy met opzet zijn rivaal heeft aangetrokken en daarna weer afgestoten, bij wijze van doodskus, om diens ondergang te versnellen.

Het afketsen van de overname betekent vrijwel zeker dat Enron, met een schuld van 13 miljard dollar, faillissement moet aanvragen. Enrons bankroet zou, gemeten naar zijn marktwaarde in september, de grootste zijn uit de Amerikaanse bedrijfsgeschiedenis. Of schuldeisers bij het faillissement nog geld terugzien is onzeker.

enron: pagina 15