Duitsland: verdachte terrorisme opgepakt

De Duitse politie heeft gisteren in Hamburg een Marokkaan aangehouden, die verdacht wordt van betrokkenheid bij de aanslagen op 11 september in New York en Washington. De 27-jarige Mounir al-Motassadeq had nauwe banden met Mohamed Atta en met Marwan al-Shehhi, die zeer waarschijnlijk de beide vliegtuigen in de torens van het World Trade Center boorden.

Volgens de Duitse justitie beheerde al-Mottasadeq, die ook kort na de aanslagen al eens werd verhoord maar toen weer werd vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs, een bankrekening die op naam stond van al-Shehhi. Met het geld van deze rekening zouden ondermeer de vliegopleidingen van al-Shehhi en mogelijk ook die van Mohamed Atta en van een andere terrorist die in Hamburg studeerde, Zaid Jarrah, zijn betaald.

De handtekening van al-Motassadeq staat bovendien onder het in 1996 geschreven testament van Atta, dat is gevonden in een koffer van Atta die op de dag van de aanslag weliswaar was ingecheckt voor de fatale vlucht, maar door een toeval op het vliegveld van Boston was achtergebleven.

De Duitse politie is nog steeds op zoek naar iemand die mogelijk de leiding had van de Hamburgse terroristencel. Volgens de Süddeutsche Zeitung gaat justitie er van uit dat dit niet de gearresteerde Marokkaan is. Die Welt schrijft vandaag dat de Duitse recherche in verband met de zaak onderzoek doet naar 448 personen, 19 bedrijven en 6 verenigingen. Meer dan 450 bankrekeningen worden onderzocht. Tegen vier mannen is een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd. Een van hen is Ramzi Binalshibh, die betrokken zou zijn geweest bij de logistiek van de groep. Binalshibh zou verschillende keren zonder succes hebben geprobeerd de Verenigde Staten binnen te komen.

Mogelijk was Motassadeq een belangrijke contactpersoon tussen de verschillende leden van de Hamburgse cel. Zeker is dat hij in mei vorig jaar een bedrag van 2.100 mark op een bankrekening van Mohamed Atta heeft gestort – tijdens het eerdere verhoor zei Motassadeq dat het ging om de betaling van een computer die hij van Atta had overgenomen.

In de periode tussen mei en november werden, volgens Die Welt, regelmatig grote sommen geld gestort op de rekening van al-Shehhi. In september stortte Motassadeq bovendien 5.000 mark op de rekening van Ramzi Binalshibh. Volgens de FBI heeft de voorbereiding van de aanslagen zeker 250.000 dollar gekost.