Duitse zakenman in Jemen ontvoerd

Gewapende mannen hebben in de Jemenitische hoofdstad Sana'a een Duitse zakenman ontvoerd, zo hebben Jemenitische veiligheidsdiensten en de Duitse ambassade vandaag meegedeeld. Vijf mannen haalden hem uit zijn auto, en vluchtten met hem in hun voertuig in zuidoostelijke richting. De ontvoering viel samen met een bezoek van president Ali Abdullah Saleh aan Duitsland.

In juli ontvoerden Jemenitische stamleden een Duitse diplomaat, die zij twee maanden lang vasthielden. Ontvoeringen van buitenlandse toeristen, zakenlieden en diplomaten komen tamelijk vaak voor in Jemen. Het is de methode waarop leden van stammen in de provincies concessies van de centrale autoriteiten afdwingen, zoals de bouw van wegen of de vrijlating van verwante gevangenen. De meeste gijzelaars worden redelijk goed behandeld, en worden ongedeerd vrijgelaten als de regering een voor de ontvoerders aanvaardbaar deel van de eisen hebben ingewilligd. De enige uitzondering was in 1996 de ontvoering door een moslim-extremistische groep van 16 toeristen. Bij de bevrijdingsactie door regeringstroepen werden vier van de toeristen gedood.

Omdat de ontvoeringen het imago van Jemen als toeristenland schaden, is er in 1999 de doodstraf op gesteld.