Couscous met pompoen

Tradities herstellen zich in ere. Kinderen liepen zingend en bedelend rond met Sint Maarten en doen dat straks, begin januari, ook voor Driekoningen. Het is maar goed dat `Thanksgiving' hier nog niet wortel heeft geschoten. In de Verenigde Staten plaatsen velen op die dag bij voordeur of op balkon een uitgeholde pompoen met een lichtje erin en met de uitgesneden trekken van een griezelig gelaat. Het is een kwestie van tijd voordat Nederland zich voegt in deze traditie. Het eerste voorteken is de groeiende populariteit van de pompoen als eetbaar product.

Verdeel de pompoen in zes tot acht schijven, leg die op een plank en snijd de schil met een groot, scherp mes van de pompoen af. Schep de pitten met een lepel weg. Snijd het vruchtvlees in dobbelstenen. Haal de steel van de courgette weg en snijd de courgette overlangs in kwarten en snijd die in stukken van drie centimeter. Pel en snipper de ui. Verhit de helft van de olie in een wok of braadpan. Fruit hierin de snippers ui twee minuten lang. Doe er gemberpoeder, komijn en gemalen koriander bij. Roer de blokjes pompoen erdoor. Voeg een kop water toe en laat de blokjes pompoen in vijftien tot twintig minuten gaar worden. Schep na tien minuten de stukken courgette door de pompoen. Controleer of het gerecht niet droog kookt. Laat de couscous in heet water wellen volgens de gebruiksaanwijzing op het pak. Roer de korrels los met vork of vingers; zorg ervoor dat er geen klonten zijn. Spoel de kikkererwten met koud water af. Verhit de rest van de olie in een ruime koekenpan en bak hierin de couscous en de kikkererwten. Voeg zout en peper toe. Breng de stukken pompoen met zout en peper op smaak en strooi er de verse koriander over. Eet hierbij pittige gebakken saucijsjes of merquezworstjes, te koop bij Turkse slagers.

Pureer een eventueel restant van het pompoenmengsel. Voeg een bouillontablet toe en verdun het mengsel met water en ziedaar: een heerlijke pompoensoep.

    • Annelène van Eijndhoven