CIA-man, eerste dode Amerikaan

Johnny Michael Spann, een 32-jarige ex-marinier, is de eerste Amerikaan die tijdens gevechten in Afghanistan is gedood. Spann kwam zondag om tijdens de `gevangenisopstand' in een fort nabij Mazar-i-Sharif. Dat heeft de Amerikaanse inlichtingendienst CIA gisteren bevestigd.

Spann werkte sind 1999 bij de geheime operatiedienst van de CIA. Hij is de 79ste CIA-officier die, sinds de oprichting van de CIA in 1947, tijdens een operatie stierf. De inlichtingendienst nam gisteren de ongebruikelijke stap om de dood van `Michael'', zoals Spann bekend stond, te bevestigen. Dat gebeurde nadat diverse media dat al hadden gerapporteerd.

In Winfield, Alabama, roemde Spanns vader zijn zoon. ,,Hij was een held'', aldus Johnny Spann sr. ,,Ik herinner me dat hij zei dat iemand de dingen moest doen die anderen niet wilden doen. Dat is precies wat hij in Afghanistan deed en we zijn trots op zijn toewijding voor onze grote natie.''