CDA ontdekt Chinezen als kiezers

Op zoek naar kiezers proberen politieke partijen specifieke groepen te benaderen, zoals het CDA dat doet in Rotterdam met de Chinezen.

Wat doet een politieke partij die in een grote stad niet meer dan één wethouder heeft, een paar maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen? Die partij maakt gebruik van de portefeuille van deze wethouder om zoveel mogelijk burgers te bereiken.

Dus poseerde Sjaak van der Tak, Rotterdams CDA-wethouder van sociale zaken, arbeidsmarkt en veiligheid, afgelopen dinsdagmiddag op de hoek van Westersingel en Westkruiskade te midden van Chinese ondernemers voor een groepsfoto. De foto verschijnt eerdaags in de nieuwsbrief van de Vereniging Chinese Ondernemers Rotterdam en Omgeving. Aantal leden: 250. Totaal aantal Chinese ondernemingen in Rotterdam: 400. Totaal aantal in Rotterdam woonachtige Chinezen: 10.000.

Even vóór dit tafereel, aan een tafeltje achterin Chinees Restaurant King's Garden, waren er ook al foto's genomen.

Lucas Bolsius, CDA-fractievoorzitter in de Rotterdamse raad, fotografeerde hetzelfde gezelschap voor het fotoboek op de eigen website: www.cda.nl/rotterdam, deze week gewijd aan het thema `Geen Woorden Maar Waarden'. Stelling van de week: `Fatsoen moet je doen! De overheid moet meer normstellend durven zijn.'

Het Rotterdamse CDA houdt dezer dagen `gedachtewisselingen' met ondernemers en andere burgers over de rol van waarden en normen in de samenleving. Dus lag het voor de hand tijd te maken voor de ondernemers in Rotterdams eigen `Chinatown', een stadsvierkant tegenover het station. De supermarkten, videotheken, restaurants, kappers, reisbureaus, cadeauwinkels, bakkers en telecomzaken daar werden een tijdje terug zo geplaagd door overvallen dat de ondernemersvereniging dit voorjaar een demonstratie naar het stadhuis organiseerde.

Want dat is het grootste probleem voor Chinese ondernemers in Rotterdam: de onveiligheid. Chinezen uit Rotterdam en omgeving komen vaak met een paar honderd gulden op zak een halve of hele dag naar het centrum: eerst naar de kapper, dan naar de supermarkt en dan ook nog uit eten. Bij het vallen van de schemering worden ze van hun geld beroofd door groepjes criminele jongeren. Voorzitter C.M. Wong van de ondernemersvereniging: ,,Meestal pakken ze de ouderen. Of de vrouwen. Dan zetten ze iemand het mes op de keel en zeggen ze: de volgende keer heb je meer geld bij je, hè? Dat is niet goed voor de klandizie.''

Sinds de demonstratie van dit voorjaar is er meer politie gaan surveilleren. Maar in bijna elke winkel en elk restaurant waar Van der Tak, CDA-fractievoorzitter Bolsius en de kleine delegatie ondernemers binnenstappen, heerst scepsis. Het is beter geworden, ja. Maar veilig? ,,De agenten zijn te jong. Ze hebben geen gezag'', had K.W. Choy, restauranteigenaar, 's morgens al gezegd tijdens een CDA-bijeenkomst op weer een andere plek, het Chinese `trefcentrum' aan de Graaf Florisstraat. In Chinees Restaurant Hongkong, Westersingel, wijst de eigenaar door het raam naar de Pauluskerk aan de overkant, waar verslaafden worden opgevangen: ,,Veiligheid? Gaat u daar eens naar toe. Daar kunt u ook chinezen.''

Van der Tak had het 's morgens al uitgelegd. Hij legt het 's middags weer uit. En de volgende dag, aan het ontbijt met ondernemers van de Noorderboulevard in het Oude Noorden, legt hij het opnieuw uit. De politie heeft 500 vacatures, maar eind volgend jaar is het korps ,,gelukkig'' weer op sterkte, 5.000 man. Ook de dienst stadstoezicht heeft vacatures. ,,Vijftig, zeg ik uit mijn hoofd.'' Maar ook dat komt goed. En dan zijn er 650 toezichthouders, die bovendien een nieuw uniform krijgen, mét pet. ,,Dat straalt meer gezag uit, dat ben ik helemaal met u eens.''

Want `Chinatown' of Noorderboulevard, in feite zijn de ondernemersproblemen in alle winkelgebieden in de stad dezelfde. En hebben de ondernemers er vergelijkbare opvattingen over. Restauranteigenaar Choy: ,,Er wordt van alles beloofd. Maar gebeurt het ook?'' Mevrouw Van Es, van juwelierszaak 't Tikt, Noorderboulevard: ,,Gisteren was er iets loos bij een winkel aan de overkant. Dan stuur ik mijn verkoopsters naar achteren, zodat ze het niet zien. Anders worden ze overspannen. Dat is toch niet normaal?'' Winkelier R. Weijers, ook aan het ondernemersontbijt: ,,Als de parkeermeters worden vervangen en de stoep wordt pas de volgende dag dichtgemaakt, dan weet ik het al: dat worden vannacht weer stenen door de ruiten.''

Geen gemakkelijke problemen. Dus wat kan een CDA-wethouder in een door de PvdA (drie wethouders) beheerst college, terwijl zijn eigen partij niet meer in de regering zit, nog méér dan uitleggen? Hij kan dingen beloven. Een ,,team toezichthouders'' aan de Noorderboulevard bijvoorbeeld, ,,dat moet kunnen''. En de restauranthouders die moeilijk aan koks kunnen komen (Choy: ,,Ik kan nog wel iemand krijgen die nasi en bami kan draaien, maar dat is niet genoeg''), zegt hij toe dat hij het erover zal hebben met de minister, ,,die ik toevallig deze week zie''. Een speciale verblijfsvergunning voor topkoks, ,,daar wil de minister misschien wel met u over praten''.

En dan kan Van der Tak nog stemmen werven, bijvoorbeeld door te zeggen dat sinds een jaar of zeven, pakweg vanaf het moment dat zijn partij uit de regering verdween, ,,er een samenleving is gekomen met andere opvattingen over waarden en normen''. Tegen de Chinezen in het `trefcentrum': ,,Het gaat onze partij om het gezin. Om gemeenschappen. Net als bij u eigenlijk. Wij willen waarden en normen délen. Met onze familie, in de wijk, op straat. Maar daarvoor hebben we wél uw stem nodig.''

Die kans is reëel. Chinezen, met een grote geloofsgemeenschap en veel ondernemingszin, hebben de neiging VVD of CDA te stemmen, als ze tenminste gaan stemmen. Het Rotterdamse CDA, met zes zetels in de raad, heeft voor de zekerheid één Chinees op de kandidatenlijst gezet. Op plaats twaalf, als lijstduwer.