Bouwfraude

De afgelopen weken is er grote opwinding ontstaan over illegale prijsafspraken tussen aannemers. De staat zou voor honderden miljoenen worden opgelicht. De kern van het probleem is dat de aanbestedingsprocedure voor verbetering vatbaar is. In de huidige aanbestedingsprocedure krijgt de aannemer op basis van het aangeleverde materiaal van de opdrachtgever de kans om één bod uit te brengen. Omdat de aannemer dat ene bod erg riskant vindt, gaat hij informatie inwinnen over wat de werkelijke waarde van het te bouwen object zal zijn. Zeker als bekend is wie de andere bieders zijn, is het voor de aannemer aanlokkelijk om met hen informatie uit te wisselen. Dit zou dan kunnen leiden tot samenspanning en illegale prijsafspraken.

Deze aanbestedingsprocedure zou verbeterd kunnen worden door aannemers meerdere biedingen te laten uitbrengen. Men zou bijvoorbeeld de aannemers kunnen verplichten in een elektronische aanbesteding in meerdere ronden te kunnen bieden. Voorwaarde hierbij is dat de aannemers het biedproces zelf kunnen volgen, dat de aannemers geanonimiseerd zijn en dat de aannemers niet weten wie precies de andere bieders zijn. Het is dan de verwachting dat deze aanbestedingsvorm tot betere resultaten zou kunnen leiden zowel voor de aannemers als voor de opdrachtgevers.

Helemaal uitbannen van illegale prijsafspraken is niet mogelijk. Het verbeteren van de aanbesteding behoort zeker tot de mogelijkheden.

    • Prof.Dr.Ir. E. van Heck