België

Frietkotmuseum

Op de Groenmarkt in Antwerpen is Frituur Max gevestigd. De naam verwijst naar de oudste Antwerpse frietkraam Max en Fritz, die in 1862 op het Burchtplein stond. Boven Frituur Max bevindt zich het kleinste Belgische museum, het Frietkotmuseum. Tot middernacht zijn daar foto's, tekeningen, schilderijen en voorwerpen bekijken die verband houden met de Belgische cultuur van de dubbelgebakken aardappelreepjes. Het bezoek kan naar keuze met of zonder een `pak friet' in de hand worden afgelegd. Momenteel loopt er een tentoonstelling van frituurtekeningen van filmmaakster Nicole van Goethem. En tot 3 december is het in Vlaanderen de Week van de Frieten, met nóg meer aandacht voor kwaliteit en hygiëne. Frietkotmuseum dag 12-24u, Groenplaats 12 in Antwerpen. T/m 6 jan frituurtekeningen van Nicole van Goethem. Inl 00-3232343788.

Ottomaanse pracht

In het Antwerpse museum Plantin-Moretus werd al vóór 11 september toenadering gezocht tot de islam, met het organiseren van de tentoonstelling Arabische cultuur en Ottomaanse pracht in Antwerpens Gouden Eeuw. In die zestiende eeuw ontwikkelde de arabistiek zich in Vlaanderen tot een bloeiende wetenschap, die sterk bijdroeg tot de overlevering van klassieke Griekse teksten, die ook belangrijk was voor de ontwikkeling van de geneeskunde, wiskunde, filosofie en sterrenkunde. Drukker en uitgever Plantijn was in de verspreiding van die kennis en dus in die ontwikkeling een spil. Het museum toont zeldzame manuscripten, boeken en prenten en laat de rol zien die Antwerpen speelde als internationaal centrum van de boekproductie. Ook de geschiedenis van de arabistiek en de Arabische typografie komen aan bod. Arabische cultuur en Ottomaanse pracht in Antwerpens Gouden Eeuw 1 dec t/m 3 mrt, di t/m zo 10-17u in het Museum Plantin-Moretus/ Stedelijk Prentenkabinet, Vrijdagmarkt 22 in Antwerpen. Inl 00-3232211450.

En verder

Lineart - Internationale Kunstbeurs voor 19de-, 20ste- en 21ste-eeuwse kunst 30 nov t/m 4 dec in Flanders Expo Gent 00-3292224022; Drie versies van het leven - toneelstuk van Yasmina Rezi in vertaling van Hugo Claus t/m 22 dec door Raamtheater op 't Zuid, Antwerpen 00-3232339148; Europalia 2001 Polska in o.a. het Paleis voor Schone Kunsten, Brussel 00-3225078550 en www.europalia.be.