Asielzoeker ontsnapt

,,Als u nog even plaatsneemt in de wachtkamer, dan overleg ik nog met een collega'', zegt de arts met wie ik meeloop tegen een gevangene en diens begeleider. De man is een uitgeprocedeerde asielzoeker die uitgewezen wordt. Om ontsnappen te verhinderen, is in zijn broek een stok van dijbeen tot enkel bevestigd waardoor hij zijn knie niet kan buigen. De arts overlegt. Ik bestudeer mijn nagels en op de gang vraagt de asielzoeker zijn begeleider of hij even naar het toilet mag. Dat kan. Met een stijf been vertrekt hij richting toilet. En met een stijf been komt hij even later terug en gaat zitten naast zijn vadsige begeleider.

Tien minuten later is er lawaai op de gang. De jongste verpleegster ligt slap van het lachen over de balie. ,,Die asielzoeker sprint opeens weg!'', proest ze. Ze verdwijnt in de wc en komt terug met een stok. ,,Die heeft hij afgedaan!''

De begeleider hobbelt halverwege de gang. De hoofdzuster zegt: ,,Ik zou de bewaking bij de hoofdingang kunnen bellen. Maar ik geloof dat ik het nummer even niet weet.''

Giechelig staan we bij elkaar in de gang. We weten allemaal dat de hoofdzuster het nummer van de bewaking even niet wíl weten. Moest die begeleider ook maar niet zo dom zijn. Twee minuten later zegt de hoofdzuster: ,,Ja, nú weet ik het nummer weer.'' Ze belt. Nee, een rennende asielzoeker heeft de beveiliging bij de hoofdingang niet gezien. De vogel is de illegaliteit in gevlogen.

    • Nienke van Trommel