Ajax-bestuur ontslaat trainer Co Adriaanse

De directie van Ajax heeft vanmorgen trainer Co Adriaanse ontslagen. Hij is de derde coach in drie jaar die bij de Amsterdamse voetbalclub aan de kant wordt gezet. Ajax heeft nog geen vervanger voor Adriaanse, die ruim anderhalf jaar in dienst was.

Het gedwongen vertrek van Adriaanse volgde een dag na het met 3-2 gewonnen thuisduel tegen FC Twente. Afgelopen maandag, een dag na het verloren duel tegen PSV, besloot de directie, met instemming van de raad van commissarissen, de trainer aan de kant te zetten. Om de voorbereiding op het duel tegen Twente niet te verstoren werd het ontslag vanmorgen openbaar gemaakt.

Adriaanse zei zich gisteravond na de met tien spelers behaalde zege op Twente nog gesteund te voelen door algemeen directeur Van Eijden en technisch directeur Beenhakker. Sinds hun komst naar Ajax, begin vorig seizoen, hebben de twee directieleden bij herhaling kritiek geuit op de speelwijze en de sociale vaardigheden van Adriaanse. Hij liet zijn elftal afwisselend heel aanvallend en heel verdedigend spelen. En hij wilde geen gebruikmaken van de diensten van oud-topspeler Van Basten.

Ajax heeft nog geen beslissing genomen over het aanblijven van de assistent-trainers Boeve en Van Veen. Oud-speler Blind is een voorname kandidaat om Adriaanse op te volgen. Middenvelder Van der Vaart pleitte gisteravond nog voor het aanblijven van Adriaanse. ,,We hebben ook voor hem gevochten, het heeft geen zin de trainer er nu uit te gooien.''

Adriaanse werd in maart 2000 gepresenteerd als opvolger van Westerhof, die de ontslagen Wouters tijdelijk had vervangen. Adriaanse had nog een contract tot juli 2003. Onder zijn leiding eindigde Ajax vorig seizoen op de derde plaats in de eredivisie. Momenteel bezet Ajax de tweede plaats.

In de voorronde van de Champions League werd de Amsterdamse club eerder dit seizoen uitgeschakeld door Celtic, waarna FC Kopenhagen te sterk bleek in het UEFA-Cuptoernooi. Onder leiding van Adriaanse nam Ajax afscheid van populaire spelers als Richard Witschge en Aron Winter. Adriaanse was eerder directeur opleidingen bij Ajax. Het aandeel Ajax stond tegen het middaguur op 5,43 euro, nauwelijks een half procent meer dan gisteren.

analyse: pagina 11