Aids rukt opvallend snel op in Oost-Europa

In Oost-Europa neemt het aantal besmettingen met hiv, het virus dat aids kan veroorzaken, sneller toe dan elders in de wereld. Dat concludeert de Verenigde Naties in een gisteren gepubliceerd rapport. Alleen al in Rusland is het aantal gevallen van aids in de afgelopen drie jaar vervijftienvoudigd.

In heel Oost-Europa zijn volgens UNAIDS, de VN-organisatie die zich met aids bezighoudt, en de WHO, Wereldgezondheidsorganisatie, dit jaar een kwart miljoen meer gevallen van aids geregisteerd. De werkelijke cijfers liggen volgens UNAIDS echter nog veel hoger.

De snelle verspreiding van hiv en aids in Afrika gaat volgens het rapport nog steeds door. In 2001 zijn 3,4 miljoen nieuwe gevallen geregisteerd; 2,3 miljoen Afrikanen zijn alleen al dit jaar aan de ziekte overleden. In Swaziland, Botswana en sommige delen van Zuid-Afrika is dertig procent van de zwangere vrouwen seropositief. Verschillende West-Afrikaanse landen, waaronder Nigeria, zijn de 5 procent seropositieven gepasseerd.

Volgens het rapport heeft de aids-epidemie een steeds grotere invloed op de economie en de sociale structuur van getroffen landen.

Landen die het zwaarst zijn getroffen verliezen jaarlijks naar schatting 20 procent van hun bruto nationaal product als gevolg van de ziekte. Ook het onderwijssysteem, gezondheidszorg, overheidsorganisaties en de landbouw kampen met de gevolgen van de ziekte.

Volgens de onderzoekers moeten de cijfers met enige voorzichtigheid worden betracht. Een procentpunt stijging van het aantal gevallen betekent in dichtbevolkte landen soms duizenden nieuwe slachtoffers. In landen waar aids relatief weinig voorkomt bestaan gemeenschappen waar de ziekte zich juist snel verspreid.