Afghanen zijn verdeeld over vredesmacht

De Afghaanse onderhandelaars zijn verdeeld over de vraag of er een internationale vredesmacht moet komen, zoals veel groeperingen in het land willen om de veiligheid te garanderen.

Op de conferentie over de toekomst van Afghanistan in Königswinter bleek dat de Noordelijke Alliantie, die het grootste gedeelte van het land controleert, tegen zo'n vredesmacht is. ,,Wij vinden een buitenlandse macht niet nodig. Het is veilig in Afghanistan'', zei minister van Binnenlandse Zaken Yunus Qanuni.

Maar ook binnen de Alliantie, die onder anderen bestaat uit etnische Tadzjieken, Oezbeken, Hazara's en Pathanen uit het noorden van Afghanistan, bestaat onenigheid over een internationale macht, die de Verenigde Naties graag willen om de stabiliteit in het land te verhogen.

In de Afghaanse hoofdstad Kabul zei Qanuni's collega Abdullah Abdullah, minister van Buitenlandse Zaken van de Noordelijke Alliantie, dat men zich ,,flexibel'' zal opstellen als het gaat om het toelaten van een buitenlandse vredesmacht. ,,Onze voorkeur gaat uit naar een Afghaanse macht, bestaande uit alle etnische groepen. Maar als er een multinationale vredesmacht moet komen, zullen we daar positief naar kijken.''

Verschillende groeperingen willen dat buitenlandse soldaten uit islamitische landen naar Afghanistan komen om de stabiliteit te verhogen. Nu zijn behalve de Talibaan alleen krijgsheren van de Noordelijke Alliantie lijfelijk aanwezig op Afghaanse bodem. Zij worden gezien het bloedige verleden gewantrouwd door minderheidsgroeperingen. ,,Vrede is niet mogelijk in Afghanistan zonder een neutrale vredesmacht. In Afghanistan zijn nu alleen troepen van de Noordelijke Alliantie, en die is niet neutraal'', zei Anwar ul-Haq Anwadi van de Peshawar-groep, Pathaanse vluchtelingen die ex-koning Zahir Shah terug willen.

Ook over de rol die Zahir Shah kan spelen bij het vredesproces, bleek onenigheid te bestaan tussen de delegaties. Maandag hadden alle partijen nog te kennen gegeven een sleutelrol te zien voor de voormalige monarch, die al sinds 1973 in Rome woont. Opnieuw was het de Alliantie die de blokkade opwierp. De Alliantie vindt nu dat er alleen een rol voor Zahir Shah is weggelegd als een loya jirga, een grote vergadering van alle Afghaanse leiders, daarvoor kiest.