Aanrijding Máxima

De officier van justitie heeft besloten dat Máxima niet schuldig is aan een aanrijding (NRC Handelsblad, 19 november). Het pad waar zij over reed, blijkt geen uitrit te zijn, maar een gelijkwaardige weg van rechts.

Ik zag de situatie op de televisie. Er is een oprijlaan, afgesloten door een hek. Het hek staat soms open, soms dicht. Iedere automobilist en fietser zou gezworen hebben dat het een uitrit was.

Het is duidelijk dat Máxima in bescherming wordt genomen. Dit is begrijpelijk maar ook slecht. Slecht voor de rechtsgelijkheid, voor de rechtszekerheid, voor de geloofwaardigheid van de rechtsstaat, voor de geloofwaardigheid van het koningshuis.

Iedere automobilist heeft wel eens een black out, dit is al pijnlijk genoeg omdat dit ongelukken kan veroorzaken. Door een cover up wordt het nu nog veel pijnlijker gemaakt.

    • J.A.M. Wessels