`Aanklacht Miloševic deugt niet'

De Bosnië-aanklacht tegen de ex-president van Joegoslavië Slobodan Miloševic ,,is een staaltje van middeleeuwse inquisitie''. Dat stellen de Nederlandse advocaten Nico Steijnen en zijn Canadese collega Christopher Black namens het internationaal comité voor de verdediging van Miloševic.

Vorige week werd de ex-president door het Joegoeslavië-tribunaal aangeklaagd voor volkerenmoord in Bosnië (1992-'95). Miloševic wordt ervan beschuldigd dat onder zijn verantwoordelijkheid meer dan 250.000 Bosnische moslims en Bosnische Kroaten werden verdreven uit Bosnië. Duizenden kwamen om in gevangenkampen of werden gemarteld. Miloševic wordt ook het bloedbad na de val van de moslimenclave Srebrenica ten laste gelegd, in de zomer van 1995. Daarbij werden ongeveer 7.000 moslimmannen door Bosnisch-Servische eenheden gedood.

,,De Bosnië-aanklacht is misleidend en vals'', zei Black gisteren in Amsterdam op een persconferentie van het International Committee to Defend President Slobodan Miloševic. ,,De Amerikaanse onderhandelaar Richard Holbrooke prees Miloševic voor zijn bijdrage aan de vrede in Bosnië met het Dayton-akkoord. Vredestichter en moordenaar in één persoon? Het tribunaal bewijst zijn ongeloofwaardigheid'', aldus Black.

Volgens het comité wordt Miloševic in Scheveningen, waar hij is gedetineerd, ,,getreiterd in een poging om hem fysiek te breken''. Woordvoerder Jim Landale van het tribunaal noemt dit ,,onzin''.