Zwart meisje wil graag Olivia Newton-John zijn

,,Ja, kijk maar goed'', zegt Anousha N'Zoumé en pront zet ze de handen in haar zij. ,,Russische moeder, Kameroense vader, opgegroeid in Nederland – dan krijg je dus dit.'' Kernachtiger kan het haast niet: hier stelt iemand zich voor en laat meteen weten waar ze het vanavond over gaat hebben. Over een Russische moeder die naar Nederland kwam met een man uit Kameroen en hun dochtertje, over de vader die al snel weer naar zijn vaderland vertrok, en over het meisje dat zij zelf was.

Anousha N'Zoumé studeerde aan de Kleinkunstacademie, werkte in ensembles en speelde een paar tv-rolletjes, tot ze vond dat ze een cabaretsolo moest maken. Eiland is het resultaat. Ze zingt welluidend swingende sfeerliedjes van eigen land en vertelt hoe ze als kind haar weg moest vinden. Dat ze heel apart was, maar het liefst net zo gemiddeld wou worden als haar blanke klasgenootjes, en dat ze nergens een zwart rolmodel kon vinden, en toen Olivia Newton-John wilde worden. Haar imitatie van de toenmalige Grease-ster, inclusief vedetterige maniertjes, is een grappig nummer, dat mij een beetje deed denken aan Bette Midler die zo mooi Sophie Tucker nadeed. Ze heeft trouwens nog meer typeringen in huis; de mevrouw uit Amsterdam-Oud Zuid die ooit in Afrika was (,,zielig, maar wel móói zielig!'') mag er óók wezen.

De voorstelling zou nog wat strakker kunnen, maar Anousha N'Zoumé voelt zich zichtbaar thuis in een informele sfeer. Ze legt makkelijk contact met het publiek en vertelt haar verhaaltjes over vroeger met een olijk soort zelfspot. Zo krijgt haar uitzonderingspositie niets slachtofferigs, maar wordt juist haar kracht. Ook als ze er een stemmig liedje over zingt (,,met de ogen van mijn vader kijk ik mijn moeder aan'') en ook als ze begint over de zoektocht naar haar vader. Dat verhaal heeft een open einde – en dus zou er een vervolg kunnen komen.

Voorstelling: Eiland, door Anousha N'Zoumé, m.m.v. Guy van Beek, Dave Klimsop en Janco van der Kaaden. Regie: Jennifer Drabbe. Gezien: 27/11 in Klein Bellevue, Amsterdam. Tournee t/m 16/3. Inl. 071-5133985 of www.harrykies.nl

    • Henk van Gelder