Zalm afzijdig bij opties

De Nederlandse staat, grootaandeelhouder van KPN, zal tijdens de komende aandeelhoudersvergadering van 6 december géén kritiek leveren op het optiepakket dat KPN-topman A. Scheepbouwer heeft bedongen. De beloning van de bestuursvoorzitter is een zaak van het bedrijf zelf. Dit heeft minister Zalm (Financiën) gisteren gezegd in antwoord op Kamervragen.

Een meerderheid in de Tweede Kamer is verontwaardigd over de 1,6 miljoen opties die Scheepbouwer over enkele jaren miljoenen winst kunnen opleveren. De topman heeft ook een `gouden handdruk' geregeld voor het geval hij eerder moet vertrekken. ,,Dit kan natuurlijk niet en het valt niet meer uit te leggen aan de door ontslag bedreigde werknemers'', zei Kamerlid Wagenaar (PvdA). KPN zegde eerder deze maand 4.800 werknemers (deels gedwongen) ontslag aan. Met de bonden is overeenstemming bereikt over loonbevriezing gedurende twee jaar.

Zalm vindt de beloning ,,niet gebruikelijk, althans niet in de kringen waarin ik verkeer'', zei hij tijdens het vragenuurtje in de Kamer. De minister vindt de beloning echter een zaak van de raad van commissarissen, die toezicht houdt op de raad van bestuur.