`Werkplaats' redt productie fietsen Union

De failliete fietsenfabrikant Union maakt een doorstart. Het bedrijf wordt in afgeslankte vorm overgenomen door Larcom, de sociale werkvoorziening (vroeger bekend als `werkplaats') van Noordoost-Overijssel.

Veertig van de 130 werknemers van Union behouden hun baan. Het fietsenmerk Union blijft bestaan.

Larcom, dat al zeventig mensen in dienst had die fietsen voor Union maakten, richt voor dit doel een nieuwe BV op. De productie wordt nog een half jaar voortgezet op de huidige, verouderde locatie in Nieuwleusen, waarna een ander pand moet zijn gevonden. Union maakte 65.000 fietsen per jaar en Larcom zo'n 20.000. De afgeslankte combinatie hoopt vanaf 2003 nog ruim 40.000 fietsen paar jaar te kunnen maken.

De overname van Union is volgens directeur W. Haandrikman van Larcom ingegeven door eigenbelang. ,,De mensen die bij ons fietsen maakten, kenden maar één liefde: fietsen maken. Dat dreigde weggenomen te worden.'' Union ging vorige week failliet, nadat de productie al enkele weken stil lag. Het bedrijf was niet meer in staat om leveranciers en schuldeisers te betalen. De financiële problemen namen toe nadat in oktober een overname door het Belgische bedrijf United Bicycles afketste.

Larcom wilde Union aanvankelijk samen met fietsenfabrikant Accell (Batavus, Sparta, Koga Myata) overnemen, maar deze samenwerking liep volgens Haandrikman ,,wegens verschil van inzicht'' stuk. Accell en Larcom brachten vervolgens ieder apart een bod uit. In totaal waren er zeven partijen geïnteresseerd.

De aanbieding van Larcom, die pas op het allerlaatste moment gedaan werd, was volgens curator R. Quint zowel financieel als op het gebied van werkgelegenheid het beste. Behalve het aanbieden van een baan aan veertig werknemers heeft Larcom een inspanningsverplichting om dertig werknemers, die moeilijk elders aan de slag kunnen komen, een baan bij de sociale werkvoorziening aan te bieden. Voor de 130 ontslagen werknemers van Union geldt geen sociaal plan. De vakbonden proberen voor de achterblijvers nog wel een outplacement-regeling op te zetten. Bestuurder Th. Katerberg van Bedrijvenbond CNV is al met al tevreden. ,,Als je dit afzet tegen een verhuizing van het bedrijf naar België blijven er minimaal 110 banen in de regio behouden.''