Van Gijzel (PvdA) verlaat Tweede Kamer

Het Tweede-Kamerlid Rob van Gijzel (PvdA) heeft gisteren met onmiddellijke ingang zijn Kamerlidmaatschap neergelegd. Hij deed dit na een al weken slepende ruzie met fractievoorzitter Ad Melkert over de politieke afwikkeling van een mede door hem ingediende motie tegen VVD-minister Korthals (Justitie) over de bouwfraude.

De minister wordt in de motie gevraagd in beroep te gaan tegen een eerder besluit van het OM in Haarlem om de bouwfraude bij de aanleg van de tunnel af te doen met een schikking. Korthals liet maandagavond in een brief aan de Kamer weten dat hij de motie niet zal uitvoeren. Vorige week donderdag bepaalde het bestuur van de PvdA-fractie, tegen de zin van Van Gijzel, dat de fractie zich zou neerleggen bij een dergelijk besluit.

Fractieleider Melkert nam vorige week de woordvoering over dit onderwerp van Van Gijzel over. Gistermiddag verklaarde Melkert dat er ,,een politieke kant aan de zaak was gekomen en dat het derhalve op mijn weg lag om daar verder verwoording aan te geven''. Volgens Van Gijzel werd hij daarmee ,,een parlementariër met een slot op de mond''. Tijdens een verklaring aan de pers gistermiddag zei het Tweede Kamerlid: ,,Daarmee (...) verlies ik mijn geloofwaardigheid en kan het aan mij gegeven mandaat als volksvertegenwoordiger niet volledig meer uitoefenen.'' Melkert zei in een reactie dat Van Gijzels stap hem ,,geweldig dwars'' zat en hij ontkende dat hij koste wat kost de minister of het kabinet had willen beschermen. ,,Ik heb er rekening mee gehouden dat het inderdaad voor de minister van Justitie bijzonder moeilijk zou worden.''