Spaghetti met ei, ui en salie

Af en toe kom je een vegetarisch kookboek tegen dat er uitspringt. Vliegensvlug vegetarische, snelle hoofdgerechten van Nadine Abensur, uitgegeven door Becht, is er zo één. De recepten zijn niet alleen duidelijk beschreven, maar ze vormen ook een geheel. Dat wil zeggen dat je niet het gevoel krijgt dat het recept vegetarisch is gemaakt door alleen het vlees weg te laten. De gerechten horen echt zo te zijn, en ze zijn lekker. Een greep uit het boek.

Doe de eieren in een kom en klop er de slagroom en zout en peper door. Zet weg. Verhit de olijfolie in een kleine koekenpan op een matig vuur. Doe er de ui in en laat onder af en toe omscheppen fruiten tot hij goudbruin en knapperig is. Schep met een schuimspaan uit de pan en laat op een met keukenpapier beklede schaal uitlekken. Zet de pan met olie even weg.

Kook intussen de spaghetti in een grote pan gezouten water tot hij net bijtgaar is. Giet de pasta af en doe in de nog hete pan. Zet de pan zo nodig op een vlamverspreider op een laag vuur en schep er het ei-roommengsel door. Laat onder regelmatig omscheppen alles verwarmen tot het ei net begint te stollen. Schep er de uitgelekte ui door en neem de pan van het vuur.

Verhit intussen de olie waarin u de ui bakte op een hoog vuur en schep er de salieblaadjes door. Roerbak een aantal seconden tot ze slap zijn. Schep ze om met de pasta en dien onmiddellijk op. Geef er de partjes citroen en bijvoorbeeld een groene salade of gestoomde broccoli bij.

    • Kim Maclean