Sloom Damrak `negeert' cijfers economie VS

Beleggers op de Amsterdamse effectenbeurs hielden vanmorgen de hand op de knip. De omzetten waren mager. Groot bedrijfsnieuws ontbrak. Nieuws rond de Finse telecomverkoper Nokia, die zich gisteren voorzichtiger over toekomstige verkopen had uitgelaten dan verwacht, zette de technoaandelen op Beursplein 5 vanmorgen wel enigszins onder druk.

,,Er gebeurt eigenlijk weinig. Ook de Amerikaanse cijfers hebben weinig indruk gemaakt'', sprak een handelaar vanmorgen. In New York daarentegen reageerden de financiële markten gisteren heftig op de bekendmaking van het afnemende Amerikaanse consumentenvertrouwen. De koers van de toonaangevende Dow-Jonesindex daalde na het vrijkomen van de cijfers met 1,5 procent en de door technologiefondsen gedomineerde schermenbeurs Nasdaq moest zo'n 2 procent afstaan. Uiteindelijk sloot de Dow Jones 110,15 punten lager op 9.872, een verlies van 1,1 procent. De Nasdaq ging iets minder hard naar beneden en daalde met 5,26 punten, ofwel 0,3 procent, naar 1.935 punten. De AEX-index stond rond het middaguur zo'n 1,5 procent lager op 489 punten.

Producent van mobiele telefoons Nokia heeft zich positief uitgelaten over de verkopen van communicatieapparatuur in de nabije toekomst, maar was niettemin volgens analisten nogal voorzichtig met zijn voorspellingen. Dat leidde tot een forse afwaardering van het Nokia-aandeel, en vanmorgen tot druk op de technologie-aandelen op onder meer Beursplein 5. ,,De uitspraken van Nokia, als een van de marktleiders in de telecombranche, zijn redelijk hard aangekomen'', aldus een handelaar.

In Amsterdam stonden onder meer chipmachinefabrikant ASML en Philips onder druk. De eerste moest na aanvankelijke winst 2,4 procent terug en Philips was de sterkste daler met 4,4 procent. Het elektronicafonds werd daarbij op de hielen gezeten door KPN, dat ook meer dan 4 procent lager koerste vanmorgen.

De financiële waarden lieten een verdeeld beeld zien. Fortis en Aegon wonnen beide, respectievelijk 0,5 procent op 25,49 euro en 0,4 procent op 29,92 euro. ABN Amro en ING moesten inleveren. ABN Amro ging licht terug met 0,1 procent op 18,28 euro en ING 1,6 procent op 29,35 euro.

In Tokio is de effectenbeurs vanmorgen fors lager gesloten. De Nikkei-index van 225 aandelen daalde met 324,08 punten (bijna 3 procent) tot 10.624. De negatieve stemming was deels toe te schrijven aan de koersverliezen op Wall Street. Daar kwam bij dat de koersen van Japanse banken te lijden hadden onder vrees voor nog meer bedrijfsfaillissementen na het bankroet van machinebouwer Niigata Engineering van gisteren.

Ook de andere beurzen in het Verre Oosten waren lager. In Hongkong daalde de Hang Seng-index met 1,7 procent. Het koersgemiddelde in Zuid-Korea eindigde met een fors verlies van 5,7 procent. De beurs in Australië sloot vrijwel onveranderd.

De Europese effectenbeurzen hebben vanmorgen overwegend lagere koersen laten zien. Ook daar werd de stemming gedrukt door de verliezen op Wall Street. Er kwam wat tegenwicht door overnamespeculaties, vooral in Londen.

In Londen stond de FTSE-index in de loop van de ochtend op een licht bescheiden verlies van minder dan een halve procent.