Rel Pools parlement over boerenleider

De radicale Poolse politicus Andrzej Lepper mag niet langer optreden als vice-voorzitter van het parlement. Zijn bevoegdheden zijn ingetrokken na denigrerende uitlatingen over een minister.

De radicale boerenleider Lepper is niet van plan zijn prestigieuze positie op te geven en laat het aankomen op een stemming in het parlement. Zowel links als rechts hebben inmiddels in moties om zijn aftreden gevraagd.

De stemming is morgen. Naar verwachting zal er in het parlement brede steun zijn voor het afzetten van Lepper uit zijn functie van vice-voorzitter. Alleen de extreem-rechtse Liga voor Poolse Families is echt tegen, terwijl de meeregerende boerenpartij PSL zijn afgevaardigden vrij laat.

De flirt van Lepper met het Poolse parlement heeft nauwelijks een maand geduurd. Eind oktober werd Lepper, wiens partij Samoobrona 53 (van de 460) zetels haalde bij de verkiezingen, gekozen als één van vier vice-voorzitters van het parlement.

De agressieve boerenleider die grossiert in rechtszaken wegens smaad en verstoring van de openbare orde dankte zijn functie aan het feit dat een deel van het Poolse parlement Lepper dacht te kunnen temmen door hem een officiële functie te geven.

Kort daarop volgde het eerste incident. Lepper reisde naar Wroclawek en verhinderde de politie daar een illegale markt te sluiten. Binnen het parlement volgde bittere kritiek: hoe kon een vertegenwoordiger van de rechtstaat de uitvoering van de wet verhinderen?

Het antwoord van Lepper was heel simpel: deze wet deugt niet, ik beroep me op de grondwet die alle Polen het recht op inkomen garandeert.

Een week later koos Lepper opnieuw de publiciteit. Dit maal nadat de nieuwe Poolse regering in Brussel had gesproken over concessies op het gebied van aankoop van landbouwgronden door buitenlanders. Aan het thuisfront had de regering laten weten dat de gronden na toetreding tot de Europese Unie twaalf jaar onverkoopbaar zouden zijn aan buitenlanders.

In Brussel had minister Wlodzimierz Cimoszewicz van Buitenlandse Zaken echter laten doorschemeren dat een termijn van slechts drie jaar ook tot de mogelijkheden behoorde. Lepper riep vervolgens in een radioprogramma dat de minister ,,een schurk'' is en schold de vader van Cimoszewicz in één adem uit voor ,,schoft die als collaborateur van de communistische politie Polen heeft vermoord''. Premier Miller stelde vervolgens vast dat er met Lepper niet meer te werken viel.